algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Margers europeus aprenen al barranc de Biniaraix la tècnica de pedra en sec de Mallorca

És una activitat formativa organitzada pel Consell en el marc del programa europeu Carrefour

LL. GARCIA.Sóller.
L'ofici de marger no té fronteres, encara que la manera de treballar la pedra en sec difereix molt d'un lloc a l'altre de la geografia europea. Això és el que es pot concloure després de veure i observar com treballen en la reconstrucció d'un marge del camí vell del barranc de Biniaraix un grup de margers grecs, xipriotes, escocesos i francesos, que participen en un taller de formació organitzat pel Consell de Mallorca en el marc del projecte europeu Carrefour del Patrimoni de la Pedra en Sec, finançat per la Unió Europea i en el qual participen diferents organismes dels països de procedència d'aquestes persones.

Sebastià Martorell és un dels encarregats de la colla que aquests dies fa feina al barranc. Té molta paciència i, a través d'un intèrpret del Consell, explica a un dels escocesos que «la feina no pot anar tan aviat, ha d'anar més a poc a poc i així ret més». L'escocès frisa de posar una pedra damunt l'altra (per ventura les pedres planes de pissarra són més fàcils d'amuntegar per construir les típiques parets seques del nord). Això queda molt lluny de la tècnica pausada i «d'estudiar» una estona cada pedra abans de col·locar-la, perquè encaixi bé, que sempre empren els margers mallorquins.

Segons expliquen els professionals mallorquins que ensenyen les seves tècniques als estrangers: «No és que ells abans no tinguessin una tècnica tan depurada com la nostra. El que passa és que probablement allà l'ofici ha reviscolat quan ja no quedaven margers vells per ensenyar i han hagut d'improvisar un poc. A Mallorca, en canvi, hem tingut la sort de poder aprendre directament dels millors experts». Els margers estrangers estan entusiasmats, fins a tal punt que el cap de setmana anaren a treballar pel seu compte, sense els monitors. El resultat va ser que dilluns hagueren de refer la feina un altre cop, cosa que acceptaren amb molt bon humor.

Un altre aspecte de l'ofici dels margers mallorquins que ha sorprès els participants a les jornades han estat algunes de les eines que s'empren aquí: quasi tots han comprat càvecs, un ormeig desconegut en altres llocs de la Mediterrània que resulta de gran utilitat per a determinades tasques del procés de construcció d'un marge de pedra en sec. També han comprat altres eines, perquè per exemple a Grècia o a Xipre són molt més cares que a Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris