algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Inauguren les obres de desviament del torrent després de 10 anys de polèmica

La ciutat no estarà exempta d'inundacions fins que no se n'eixampli el jaç actual

56792

La inauguració d'ahir fou presidida per Font, Pastor i Aragonés, entre polítics i tècnics.


Ahir fou un «dia històric» per a la ciutat de Manacor. Així és si més no com el batle, Antoni Pastor, va qualificar la inauguració de les obres de desviament del torrent de sa Cabana d'aquesta localitat, que ara han arribat a la seva conclusió definitiva després de més de 10 anys d'espera i també de controvèrsia. El desviament del torrent de sa Cabana fora del centre urbà fou una iniciativa promoguda sota l'impuls de la majoria de forces polítiques d'aquell moment arran de les greus inundacions que sacsejaren la localitat l'any 1989.

Tot i que el desviament del torrent s'ha duit a terme amb l'objectiu de minimitzar l'efecte de les inundacions en el nucli urbà, a hores d'ara encara manca l'obra definitiva per acabar amb aquesta problemàtica: l'eixamplament del jaç actual del torrent al seu pas per dins el municipi. Una actuació que, tal com va anunciar el conseller de Medi Ambient, Jaume Font, serà presentada en el termini d'un mes i, afegí, «volem que s'executi amb el màxim consens de totes les parts afectades». No en va, l'obra implicarà l'aixecament d'un quilòmetre i mig de part de l'actual avinguda del Torrent i tindria un cost d'uns cinc milions d'euros.

L'actuació del desviament del torrent ha consistit en la construcció d'un llit artificial d'uns cinc quilòmetres de longitud, amb capacitat per a un cabal de 41 metres cúbics per segon a l'embocadura i de 89'8 m3/seg al tram final, que permet desviar les aigües d'avinguda i allunyar-les de la població.

El director general d'Obres Hidràuliques del Ministeri de Medi Ambient va destacar a més el «tractament mediambiental» de l'actuació. En aquest sentit, les obres executades inclouen l'obertura d'una canal de cinc quilòmetres. Els talussos de la canalització s'han integrat paisatgísticament i ecològicament mitjançant el tractament integral dels seus elements. Per protegir els marges del llit s'ha col·locat una geostera per retenir els sediments i s'ha projectat un substrat orgànic amb una hidrosembra per pal·liar els efectes de l'erosió.

Cal recordar que els treballs del desviament del torrent de sa Cabana a Manacor, que es varen adjudicar a l'empresa Cavosa, Obras y Proyectos, S.A., s'iniciaren el mes de setembre de l'any 2002 amb una període d'execució d'uns 18 mesos.

El Ministeri de Medi Ambient i la Conselleria de Medi Ambient hi han invertit un total de 5.725.270,29 euros. Ara falta la segona fase, que consistirà en l'eixamplament del jaç dins el centre urbà i, finalment, la connexió del tram desviat i el que prové de l'interior de la ciutat. Encara resta definir el projecte final d'aquesta intervenció, però podria ser públic en un mes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris