algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
14°

El Parlament balear fa pinya per exigir la cogestió dels aeroports

Tots els partits volen que Madrid accepti la participació de les institucions illenques

68884

El diputat socialista Francesc Quetglas presentà la proposta.

J. TORRES. Palma.
El Parlament aprovà ahir per assentiment demanar al Govern balear que iniciï negociacions amb Madrid per descentralitzar la gestió dels aeroports de les Illes. Tots els grups polítics es posaren d'acord per reclamar a l'Executiu central que mantengui la gestió pública dels aeroports, però incloent en els seus òrgans el Govern balear, els consells, els ajuntaments i representants dels agents econòmics i socials de les Illes.

La proposició no de llei presentada pels socialistes reclamava, en un primer moment, l'obertura de negociacions amb Madrid perquè el Govern autonòmic, els consells insulars i els consistoris participin en la gestió dels eroports de les Illes. Però davant les peticions de la resta de grups, l'Executiu autonòmic també haurà de reclamar al central que els agents econòmics i socials tenguin representació en els òrgans de gestió aeroportuària.

En tot cas, el Parlament demana de manera explícita que la gestió d'aquests serveis continuï sent pública. Així es respon a les peticions dels representants sindicals d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria -Aena-, que ahir van acudir a la Cambra per transmetre la seva oposició al pla de privatització impulsat per l'empresa pública.

El portaveu socialista, Francesc Quetglas, defensà que els aeroports de les Illes tenguin «una gestió pública, descentralitzada i amb participació pels interessos sectorials, empresarials i laborals», tal com reclamen els sindicats. El diputat criticà la gestió d'Aena perquè respon a un model «centralista» i «anacrònic». I coincidí amb la resta a destacar el caràcter estratègic d'aquestes infraestructures a les Illes per garantir la mobilitat.

El diputat del PP Miguel Àngel Jerez va fer una defensa aferrissada de la participació del sector privat en l'administració dels serveis per millorar-ne l'eficiència. El portaveu del PSM, Pere Sampol, considerà un «perill» que un grup privat amb interessos aliens controli els aeroports de les Illes. El diputat d'UM Miquel Nadal assegurà que la participació d'agents locals en la gestió millorarà les decisions; mentre que Miquel Ramon, d'EU-EV, reclamà el sotmetiment de la gestió a les normes territorials.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris