algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

POLÍTICA Anàlisi preelectoral Castellanoparlants i aturats voten per igual els conservadors i els socialistes

El PP supera el PSOE entre treballadors turístics i nascuts fora de les Balears

En termes absoluts, el Partit Popular i el PSIB-PSOE empatarien en vots entre els monolingües castellanoparlants i les persones que estan a l'atur. A pesar d'això, els castellanoparlants i els aturats tenen una importància més gran en la composició del vot socialista (32,6% i 4,2% respectivament) que no en el conservador (16% i 2,3% respectivament). Així es desprèn d'un estudi postelectoral, encarrregat pel PSOE, elaborat a partir de 2.660 entrevistes a ciutadans de Palma durant l'estiu passat.

Aquestes dades, que poden ajudar a entendre els camins que ha agafat el debat polític al llarg dels darrers mesos, es complementen amb la constació que, en termes absoluts, el Partit Popular avantatja en vot els socialistes entre els treballadors de l'hoteleria i els serveis turístics i entre els nascuts fora de les Illes Balears en una proporció de 94 a 60 i de 253 a 196, respectivament.

No obstant això, aquests grups socials tenen molt més pes en la composició de l'electorat socialista, ja que en representen el 13,4% i el 43,4%, respectivament, davant el 10,1% i el 27,3 per cent que suposen en el còmput total dels conservadors.

Això podria explicar com, a través de determinades actuacions i discursos, el PP intenta penetrar en borses de vot essencials per al seu principal competidor, mentre que manté la majoria en aquells que els han estat fidels de manera tradicional. El PP ha emfasitzat els missatges relatius a la creació de llocs de feina i a la «llibertat lingüística».

S'ha de recordar que en la immediata escena postelectoral tant la política lingüística com la turística seguides pel Pacte de Progrés foren objecte de polèmica i de confrontació a l'interior de la família socialista.

De tota manera, també s'ha de tenir present que el Partit Popular mantingué a Mallorca un percentatge de vot pràcticament idèntic al dels comicis de 1995 i 1999, mentre que els socialistes l'incrementaren.

És per això que diversos analistes han preferit explicar els resultats dels dos principals partits polítics més en funció de la recuperació d'abstencionistes que no pas de la transferència de vots entre partits.

De fet, a Mallorca, a part de la davallada del PSM, l'element més destacable de les passades eleccions fou l'espectacular recuperació de la participació, que en el cas de Palma el 1999 no arribà al 50 per cent.

De tota manera, des del PP se sol recordar que els resultats socialistes als municipis turístics i, en general, als del litoral i les capçaleres comarcals no poden ser considerats bons, en contrast amb l'alça que experimentaren els conservadors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris