nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Els joves volen una Església «que no perdi el contacte amb la gent»

Aquesta és la conclusió d'una enquesta feta per «Diari de Balears»


Joves que ocupen càrrecs de responsabilitat en institucions balears i altres que són membres de diverses associacions contesten una pregunta que els proposa Diari de Balears arran del nomenament del nou bisbe, monsenyor Murgui. La qüestió és la següent: Com creis que ha de ser l'Església del segle XXI?

Magdalena Garcia és la presidenta de les Noves Generacions del Partit Popular a les Balears. Ella espera que l'Església del segle XXI «es renovi; jo crec que aquest és el repte més important que té: modernitzar-se. En cas contrari, la connexió amb els ciutadans serà de cada vegada més prima. I si es vol posar al dia haurà de modificar els seus mecanismes interns, que sempre han canviat massa a poc a poc i s'han mostrat incapaços de satisfer les demandes de la societat».

Andreu Caballero és el president del Consell de la Joventut. Segons la seva opinió, «en aquest segle la gran tasca de les institucions eclesiàstiques és atracar-se al jovent i viure més de prop els seus valors, que han canviat molt durant les darreres dècades. I aquí jo hi veig un gran debat per encetar: els joves es fan enfora de l'Església o és al revés?».

Així mateix, Andreu considera que «en una època d'interculturalitat com és la nostra, també s'haurà d'obrir a la interreligiositat. Si es vol adaptar als nous temps haurà d'aprendre a dialogar amb altres maneres d'entendre l'espiritualitat. I vull afegir, en referència al cas concret de Mallorca, que confii en la seva tasca a favor de la normalització lingüística i cultural, igual que s'ja anat fent fins ara».

Toni Vadel, responsable del Seminari Menor, vol una Església «senzilla». I explicà que «per a això no li queda més remei que fer-se enfora del poder». Segons el seu punt de vista, «la cosa més important és que els evangelis de Jesús siguin el seu programa. Que sigui crítica amb les injustícies, les cometi qui les cometi; que estigui al costat de la gent que cerca un sentit a la vida i de la gent que sofreix. I una altra cosa que m'agradaria és que fos valenta, que s'atreveixi a dir el que pensa».

El director Insular de Joventut del Consell de Mallorca, Jaume Albertí, creu que «ha de ser una institució oberta a la participació de tots els joves. I això ho ha de compaginar amb accions decidides a favor dels col·lectius més descriminats -dones, immigrants, pobres... A més, també seria convenient que tingués en compte l'educació sexual, sense tabús; i els trastorns alimentaris, que són un mal habitual entre els joves. I si parlam de l'àmbit de les Balears, que estigui pel desenvolupament sostenible i per la cultura pròpia. I que quedi ben clar que no l'acús de no fer cap d'aquestes coses, simplement li deman coratge perquè les continuï fent».

Miquel Socias, membre del Grup Blanquerna, interpreta que «sobretot ha de ser propera a les persones, especialment als més necessitats. I per un altre cantó, que s'amotlli a les mutacions socials del nostre temps, com ara l'individualisme i les noves relacions familiars. Quant al bisbe Murgui, confiam que continuï i enforteixi la línia iniciada per Teodor Úbeda a favor de la normalització lingüística dins l'Església. Des de Blanquerna som molt sensibles amb aquestes qüestions, ja que un dels nostres eixos bàsics és la relació entre fe i cultura».

Aina Cànaves, portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, reclama per sobre de tot una Església receptiva amb les particularitats culturals de cada poble. «I per aquest motiu demanam al nou bisbe, monsenyor Murgui, que sigui respectuós amb la llengua pròpia de les Balears, que segueixi la línia que Teodor Úbeda va marcar en aquest sentit, de la qual nosaltres estam particularment satisfets».

Per la seva banda Toni Nada, secretari general de les Joventuts Socialistes, es queixa que «la doctrina dels dirigents és l'antítesi de la predicada i practicada per Jesús. Per tant, aquesta és una de les línies de conducta a corregir. De la mateixa manera, esper que sigui un reflex de la societat i no s'allunyi de la seva essència, que és estar al costat dels més necessitats».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris