algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

POLÍTICA Anàlisi preelectoral Els partits nacionalistes varen patir a Palma una abstenció activa

Els seus «no votants» reconeixen la seva conducta en major grau

B.P.Palma.
Tot i que els entrevistats no ho sabien, els autors de l'estudi postelectoral coneixien pels censos puntejats, si s'havien abstès o, si per contra, havien participat en la convocatòria. Per regla general, existeix una certa tendència de l'asbtencionista a negar la seva conducta i a manifestar que donà suport al partit al qual es considera més pròxim. No obstant això, com es pot observar en el gràfic adjunt, després del 25 de maig de 2003, els votants palmesans dels partits nacionalistes manifestaren aquesta tendència en un percentatge més reduït que els de la resta de partits, la qual cosa és indicativa d'una actitud conscient i assumida com a tal.

Mentre que l'ocultació de la conducta electoral abstencionista se situa al voltant del 30% entre els simpatitzants de la resta dels partits polítics, en el cas del PSM tan sols arriba al 22% i en el d'Unió Mallorquina, al 25%.

Aquestes dades podrien indicar que, a més, de la transferència de vot a altres partits, en les darreres eleccions autonòmiques a Palma els dos partits nacionalistes es varen veure perjudicats per la desmobilització conscient de part dels seus possibles votants. En analitzar aquestes dades, s'ha de tenir en compte que es refereixen a la conducta en les eleccions autonòmiques i no en les municipals, per la qual cosa no permeten inferències sobre els candidats presentats a la batlia de Palma.

Els partits, especialment Unió Mallorquina, estan centrant la seva activitat a Palma de cara a la convocatòria del 14 de març de 2004.

El PSM, que es presenta en coalició amb Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana de Catalunya, a part de la mobilització podria veure compensada la davallada per la major penetració que tradicionalment ha tengut Esquerra Unida entre l'electorat urbà, especialment en les eleccions generals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris