algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

L'associació Arca denuncia que el patrimoni hidràulic musulmà de Palma està sense catalogar


L'Associació per a la Rehabilitació de Centres Antics -Arca- organitzà ahir dematí un recorregut pel monestir de la Real de Palma a fi de conèixer el sistema d'aprofitament hidràulic que s'hi conserva. L'itinerari incloïa les explicacions de l'historiador i escriptor Antoni Gorries. Durant el recorregut, es va denunciar que la síquia d'en Baster només estigui catalogada de manera parcial, en concret al tram comprès entre el torrent de s'Esgleieta i Son Ripoll. En canvi no hi està el segon tram, que l'uneix amb Palma. «Aquest fet ha permès la construcció de la urbanització de Son Serra de Parera», explicaren des l'organització. «Qualsevol pot anar amb una excavadora i destruir part del patrimoni», es lamentava Gorries.

Amb aquest trajecte, l'agrupació Arca vol difondre l'herència musulmana que va possibilitar el proveïment d'aigua per a Palma i també el regadiu de les terres dels monjos cistercens al llarg de set segles.

«Una obra monumental que va dotar Palma d'un clavegueram subterrani el 1538, 400 anys abans que ciutats com París o Londres en tinguessin, carregat de valuosos elements arquitectònics com ara voltes i arcs, que s'haurien de rehabilitar i de preservar».

Així mateix, des d'Arca denunciaren la contaminació de la font d'en Baster per abocaments d'aigües fecals a Esporles. «La depuradora no dóna abast per a una població que ara s'ha triplicat», conclogueren.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris