nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

La producció de taronja cau a la meitat i els preus apugen un 20%

Les gelades i el «vent salat» de l'abril passat han afectat el sector

El preu de la taronja mallorquina ha experimentat un increment del 20 per cent a causa de la reducció de la producció d'aquesta temporada en un 40 per cent respecte de la mitjana, quantificada en 20 milions de quilos.

Joan Juan Moll, gerent de la Societat Agrària de Transformació Fruita Bona, explica que «el volum d'aquesta temporada ascendeix a uns 12 milions de quilos a causa de les gelades del passat abril i els efectes de l'anomenat vent salat, que no només va perjudicar les taronges. Com sempre, amb una baixa producció, els preus pugen. Un productor està cobrant ara, com a mínim, uns 33 o 34 cèntims per quilo, però si la taronja és d'alta qualitat, pot arribar als 38 o 39 cèntims».

Cal destacar que, aquest any, uns 300.000 quilos de taronges mallorquines s'han exportat a València per a l'elaboració de suc davant dels problemes de la fàbrica Miret (declarada en fallida el passat juny), que anteriorment assumia els excedents d'aquests cítrics a l'Illa. L'any passat, Miret va rebre uns 600.000 quilos i en l'anterior, més d'un milió.

Tanmateix, Miret ha aconseguit recentment dels seus creditors una reducció de deute i es disposa a reiniciar les seves activitats i assegurar la feina a part dels seus treballadors. La majoria de la plantilla ha estat recol·locada i diversos dels seus integrants s'han prejubilat. Després de l'acord amb els creditors, Miret podrà fer-se càrrec dels trenta dies d'indemnització per any treballat.

El Grup Miret i els seus treballadors havien arribat el passat octubre a un acord per reiniciar l'activitat durant el present any seguint aquests passos: aixecament de la fallida, readmissió de 18 treballadors i el pagament de les «indemnitzacions privilegiades» als acomiadats.

Joan Juan va explicar que Miret ja s'ha posat en contacte amb Fruita Bona per tornar a assumir els excedents de producció de taronja mallorquina (la que no té salida al mercat de fruita) de cara a la temporada que ve. El termini per arribar a un acord en aquest sentit finalitzaria el pròxim novembre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris