nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Els grans esdeveniments esportius s'han de retransmetre en català

Així ve determinat per la llei estatal reguladora del tercer canal

B.P.Palma.
Els grans esdeveniments esportius de caràcter internacional en què participin ciutadans de les Illes Balears haurien de ser retransmesos de manera obligatòria en català per una televisió autonòmica de la nostra comunitat autònoma.

Així ve determinat per l'article número 16 de la Llei 46/1983, reguladora del tercer canal de televisió. En aquest article s'hi estableix que: «Es reserva a l'ens públic RTVE la prioritat en la retransmissió en directe de les competicions o dels esdeveniments esportius d'àmbit internacional. No obstant això, i pagament previ del cànon que s'estableixi en cada cas, quan tal competició tengui un interès específic per a cap comunitat autònoma o quan es tracti de cap comunitat autònoma amb llengua pròpia, la societat concessionària del tercer canal podrà retransmetre l'esdeveniment en qüestió, però tan sols en la llengua pròpia».

Diversos articles de la Llei del tercer canal han estat determinants en la sentència contra la privatització de la ràdio i la televisió valencianes. L'oposició política a les Illes Balears ha advertit que el projecte governamental d'adjudicar els informatius a una empresa privada podria contravenir la mateixa norma.

En concret l'esquerra es refereix a l'article número 6, el qual determina: «La gestió que es concedeix no es podrà transferir de cap manera, ni total ni parcial, a tercers, ja que correspon directament i íntegrament el desenvolupament de l'organització, l'execució i l'emissió del tercer canal a la societat anònima constituïda amb aquesta finalitat en cada comunitat autònoma».

L'Executiu balear, en minoria al Consell d'Administració de l'ens, ha matisat en les darreres setmanes la intenció de posar en marxa una televisió autonòmica bilingüe i d'admetre que el català en serà la «llengua vehicular».

L'oposició i la mateixa UM havien advertit que els anuncis governamentals poden contravenir la Llei de Normalització Lingüística i, fins i tot, la mateixa Llei de creació de la companyia de ràdio i televisió de les Illes Balears.

Ara com ara la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, insisteix que les pel·lícules es doblaran a les «modalitats pròpies de les Illes Balears», una possibilitat negada des del punt de vista pressupostari per l'esquerra. El PSM sospita que aquests anuncis seran un subterfugi per a l'emissió de pel·lícules en castellà, una possibilitat que UM no admetria. L'Executiu, per la seva banda, no té intenció de reobrir la qüestió fins després de les eleccions generals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris