nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

El poble, entregat, seguí amb fervor una cerimònia que va destacar per la seva solemnitat

La gent omplí la Seu per donar una càlida benvinguda al nou pastor

Els desitjos del bisbe Jesús Murgui eren que la seva consagració fos «digna i solemne». Així va ser, en gran part gràcies a la benvinguda que li va donar el poble de Mallorca, concretament prop de 4.000 fidels. Alguns d'ells s'havien acostat a la Seu de bon matí, poc abans de les 9 hores, per no perdre's ni un detall d'una cerimònia que no té parió amb cap altra de les realitzades durant els darrers 30 anys. Aquest fet singular, i sens dubte la fe de molts, era l'explicació que a les 11'00 hores, una hora abans de l'inici de la cerimònia, el més sagrat temple de Mallorca estigués ple de gom a gom.

En aqueixa hora sortia del palau episcopal el bisbe electe, Jesús Murgui Soriano, acompanyat del nunci Manoel Monteiro de Castro; de l'arquebisbe metropolità de València, Agustí García-Gasco i els cardenals. Quan va arribar a la plaça de l'Almoina, entre el fervor popular, va saludar als representants de l'Església de Mallorca i a les autoritats, encapçalades pel president Jaume Matas. Moments abans d'entrar en la catedral, el bisbe va allargar la mà a més d'una dotzena de fidels que no varen poder trobar lloc dins el temple i que l'esperaven fora.

En el portal major Murgui va besar la veracreu i amb el salpasser va començar a aspergir els fidels. Aprofitant que encara faltaven uns minuts per l'inici oficial de la cerimònia, el bisbe es va dirigir, entre mamballetes, a la capella de la Puríssima per pregar un moment. Finalment, a les dotze és va fer evident la solemnitat de l'acte, ja que els capellans i autoritats eclesiàstiques, totes revestides de blanc, començaren a dirigir-se a l'altar major per concelebrar la cerimònia. Les veus dels Blavets, dels Vermells de Lluc i de la Capella Mallorquina afegiren esplendor a l'acte.

La primera part de la cerimònia la va presidir el nunci Monteiro, que va ordenar que fossin llegides les lletres apostòliques amb les quals el Sant Pare nomenava Jesús Murgui Soriano com a bisbe de Mallorca. Després de llegir-les, Garcia-Gascó va convidar Murgui a seure en la càtedra i el nunci li donà el bacle, que simbolitza que és el pastor de Mallorca. És en aquest instant que un Murgui, visiblement emocionat, prenia possessió del seu càrrec. Va ser el moment més gloriós de la cerimònia, ja que va estar acompanyat de la música de l'orgue i de les campanades que anunciaven que l'Illa tenia un nou pastor.

A continuació, el bisbe va presidir la missa, que va començar amb una lectura de Jeremies en castellà. La segona lectura, a càrrec de Bernat Vicens, va ser en català. Arribada l'hora de l'Evangeli es va llegir en les dues llengües, primer en la llengua pròpia. El text elegit era de Sant Joan i feia referència a quan Jesuscrist, resucitat, enviava als deixebles a evangelitzar.

Una vegada comentat l'Evangeli i feta l'homilia, els germans de Murgui oferiren el pà i el vi. Finalment, el segon moment més emotiu va ser quan el bisbe, després d'encesar l'altar, va elevar l'Eucaristia i va començar el ritus de la comunió, que es va allargar durant més de 10 minuts. Finalitzada la cerimònia, el bisbe va estar mitja hora llarga a disposició dels seus fidels per saludar-los mentre aquests li besaven la mà. Començava el regnat del bisbe del segle XXI.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris