nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Matas inaugura el transvasament de sa Costera, que s'acabarà en dos anys

El president remarcà el «gran respecte pel medi ambient» en què s'ha projectat

68910

Els polítics aplaudeixen el moment en què la grua posava la primera canonada.

Després de dotze anys d'iniciar-se la redacció del projecte, ahir el president Jaume Matas i el secretari d'Estat d'Aigües del Ministeri de Medi Ambient varen donar l'inici a les obres del transvasament de la font del Verger de sa Costera en un acte oficial al qual assistiren el conseller de Medi Ambient, membres de l'equip de govern municipal i de l'oposició i un bon nombre de convidats i curiosos.

Poc més tard de l'hora prevista, Jaume Matas accionà el mecanisme que col·locava la primera canonada que connectarà el torrent Major de Sóller amb el gran dipòsit de regulació del camp de sa Mar, amb una capacitat de 44.348 metres cúbics i més d'una hectàrea de superfície.

Les obres adjudicades a l'empresa Fomento de Contratas y Construcciones tendran una durada total de dos anys i començaran per la fase terrestre, que consiteix en la construcció del macrodipòsit i una estació de bombeig que permetrà impulsar fins a 1,80 metres cúbics per segon, la conducció per dins el torrent Major i la carretera del desviament, per connectar amb la canonada que ja hi ha dins el túnel, i les boques de captació dels excedents del torrent Major.

La part marina del projecte es ralitzarà només en un mes, una vegada que Fomento hagi contractat el vaixell que farà la instal·lació de les canonades. Una altra fase serà la que farà arribar l'igua fins a Son Pacs i el ramal d'infiltració dins l'aqüífer de s'Extremera.

En els parlaments posteriors a la instal·lació de la canonada, el conseller de Medi Ambient, Jaume Font, manifestà la gran importància de l'obra que servirà «per gestionar millor un recurs tan important com és l'aigua». Per la seva banda, el batle de Sóller, Carles Simarro, expressà el seu «orgull i agraïment» pel que suposa una obra tan important que «garantirà el subministrament a la Vall per sempre».

Pascual Fernández, secretari d'Estat d'Aigües, afirmà que «tot i que l'obra s'ha ajornat més del compte per diverses circumstàncies, respresenta un dels exemples més eficients d'aprofitament de l'aigua dolça, abans de recérrer al dessalament, ja que s'agafa just abans que es perdi dins la mar», remarcant «la notable singularitat tècnica del projecte sobretot pel tram submarí de més de 9 quilòmetres».

El darrer en parlar va ser Jaume Matas, el qual va fer especial menció al «gran respecte pel medi ambient en què s'han projectat aquestes obres. Aconseguides gràcies als doblers que ens arribaran de Madrid i als que nosaltres no volem ni podem renunciar de cap de les maneres».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris