algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

50.000 veus defensen Mallorca

La major manifestació pel territori de la història omplí el cor de Palma

82554

Els manifestants ompliren la plaça Major de Palma.

TERESA AYUGA.

50.000 persones segons l'organització -45.000 per a la Policia Local i 25.000 per a la Delegació del Govern- varen participar ahir a Palma en la manifestació més gran que s'ha fet mai a les Balears per defensar el territori. Els crits en contra de l'autovia Inca-Manacor o del segon cinturó de Palma i els retrets als governants -Jaume Matas i Maria Antònia Munar- es varen repetir sense parar en una protesta multitudinària, que molts no dubtaren a qualificar d'«històrica».

Convocats pel GOB i les diverses plataformes ciutadanes que s'han creat en oposició als projectes territorials i urbanístics del Govern i del Consell, milers de persones varen omplir el centre de Ciutat per mostrar la seva oposició a l'ampliació de l'aeroport, la construcció de l'autovia Inca-Manacor i del Segon Cinturó de Palma i la reducció de superfície dels Parcs Naturals. Passava mitja hora de les cinc de l'horabaixa i la plaça d'Espanya ja començava a ser plena. Autocars i trens arribaven carregats de manifestants de la part forana. A les sis, la tromba de gent començava a caminar pel centre de Palma i a les vuit, mentre la capçalera de la marxa arribava a la plaça Major, encara sortien els darrers manifestants.

Al capdavant de la manifestació, una pancarta de més de 15 metres, en la qual es podia llegir «Qui estima Mallorca no la destrueix», era portada per una vintena de representants dels moviments socials convocants. «No al segon cinturó», «Autovia No», «Mallorca diu basta», «Salvem ca nostra», «PP = destrucció» o «Més parcs, menys asfalt» eren alguns dels lemes que es podien llegir en les pancartes. Els crits dels manifestants anaren dirigits sobretot a dues persones: el president del Govern, Jaume Matas, i la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, als qui acusaren de «destruir» Mallorca.

La plaça Major s'omplí. Passaven les vuit del vespre i Pau Debon -cantant del grup Antònia Font- començava a llegir un manifest que completaria l'escriptora Maria Antònia Oliver. «Perquè avui el PP i UM no només posen en perill aquesta terra, el seu paisatge, la seva llengua i el nostre futur. Posen també en qüestió la nostra llibertat», deia un manifest que recordava la lluita per defensar sa Dragonera de finals dels setanta i els avenços que en la protecció d'espais s'han aconseguit per la pressió popular.

«Unió Mallorquina era aquí, amb nosaltres, l'any 1999 i el 2003 mena els camions de grava cap a les terres de conradís i els alzinars del Pla. Aquest ha estat el canvi. No el canvi de la gent: el canvi de jaqueta dels polítics sense paraula». Els crits de «Munar dimissió» van obligar a aturar per moments la lectura del manifest, que tancaria una manifestació caracteritzada pel seu to festiu i pacífic. Només algunes pintades van embrutar l'ambient i en cap moment van haver d'intervenir els agents de les forces de seguretat. Al final, sonà la Balanguera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris