algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

UM curtcircuita la utopia «bilingüe» i particularista del Partit Popular

L'esquerra posa en qüestió la legalitat del projecte audiovisual

B.P.Palma.
UM, decisiva al Consell d'Administració de la Televisió Autonòmica, serà fidel al mandat del seu darrer congrés: una televisió autonòmica tan sols té sentit si és en català. Aquesta és la realitat contra la que xocà la setmana passada la utopia bilingüe i particularista del Partit Popular que es volia impulsar des del Govern de Jaume Matas.

Tot i que la negociació s'ha aturat fins que no passin les eleccions, Josep Lliteres, membre de l'Executiva d'UM, ha deixat les coses clares. En declaracions a Diari de Balears ha recordat que no començarà a parlar de plantilles o de retribucions, fins que el projecte de la ràdio i de la televisió autonòmica no estigui ben definit i reculli les seves aspiracions: català com a llengua vehicular, independència, pluralisme, professionalitat i voluntat de servei públic. UM, d'altra banda, reclama un consens, com més ampli millor, amb la resta de forces polítiques, si es vol que aquests mitjans tenguin continuïtat.

I res més lluny de la realitat que l'existència d'aquest consens. El PSIB-PSOE, el PSM, Esquerra Unida i Els Verds no tan sols qüestionen el fons del projecte, sinó la seva mateixa legalitat. Aquesta mateixa setmana ha transcendit la sentència que paralitzava la privatització de la Ràdio i la Televisió Valenciana. Aquesta sentència, segons els progressistes, posa seriosament en entredit la pretensió conservadora de concedir els informatius a una empresa privada.

D'altra banda, Francesc Quetglas, portaveu socialista al Parlament, entén com a il·legal la conversió del Consell Assessor de Televisió Espanyola en Consell Assessor de les futures ràdio i televisió autonòmiques. Quetglas afirma que qualsevol acte emanat d'aquest òrgan podria ser declarat nul per la justícia.

Pere Sampol, portaveu del PSM-Entesa Nacionalista, denuncià aquesta setmana que l'anunci que les pel·lícules serien doblades a les «modalitats balears», a part d'inviable des d'un punt de vista econòmic, era una excusa per no emetre els films en castellà, possibilitat que, UM no permetrà, segons ha anunciat Josep Lliteres.

Totes les organitzacions progressistes han criticat que el model televisiu del Partit Popular incompliria la Llei de normalització que estableix la preponderància del catatalà en els mitjans de comunicació de titularitat pública.

Miquel Rosselló i Margalida Rosselló, portaveus de la coalició Esquerra Unida-Els Verds, han reclamat que la futura ràdiotelevisió sigui democràtica i transparent, que elabori els seus continguts amb personal propi i que empri el català com a llengua vehicular.

Les mateixes reivindicacions han estat assumides per organitzacions com l'OCB, que ha posat en marxa una campanya amb aquests objectius, o per la Universitat, a través del Departament de Filologia Catalana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris