algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

L'alt llistó de 1998

La conjuntura política ha canviat molt des d'aquella històrica manifestació que reuní 25.000 persones

B.P.Palma.
Vint-i-cinc mil persones ompliren els carrers de Palma el 12 de novembre de 1998 per exigir una rectificació de la política territorial del Govern autonòmic. La mobilització, una de les més intenses de la història recent, fou en principi la reacció contra l'aprovació per lectura única d'una llei que llevava competències al Consell de Mallorca en procés d'aprovar una moratòria que restringia el nombre d'urbanitzacions possibles.

La convocatòria suscità un considerable nerviosisme en el Partit Popular i en el primer govern de Jaume Matas. De fet, Joan Verger, aleshores president del partit, donà llibertat als militants per assistir a la manifestació. Fins al darrer moment, destacats membres de l'Executiu mantingueren en alt la incògnita sobre al possibilitat de participar-hi.

I és que Jaume Matas, que es volia allunyar com més millor de la vella guàrdia del partit, intentava aleshores que la protecció del territori fos incorporada als senyals d'identitat del PP. Aquell dia pels carrers de Palma, mesclada entre els manifestants, es va poder veure Joana Aina Vidal, diputada contestatària del Partit Popular.

No va ser l'única sorpresa. Complint amb el que havia anunciat dies abans, la presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar prengué part activa en la protesta contra Jaume Matas, aleshores el seu principal adversari polític.

Les circumstàncies eren, doncs, molt diferents a les del moment actual, amb un PP lluny de la crisi patia aleshores i reafirmat «sense complexos» en els seus principis tradicionals. Així mateix, en el camp del centredreta tampoc no és produeix la divisió de l'aleshores. UM és ara soci del PP, tot i que ha hagut d'afrontar fa poc l'aparició d'una plataforma crítica que incorpora els seus principals batles.

Mentre que la convocatòria de 1998 tenia un aire premonitori de fi d'època, la d'avui és, en clau política, un termòmetre de la capacitat de resposta que tenen l'esquerra i l'ecologisme, passats de fa poc a l'oposició.

Els convocants s'han posat el llistó molt alt ja que esperen reunir unes 30.000 persones. El Govern de Jaume Matas es mostra públicament despreocupat i assegura que la manifestació no tindrà cap casta de repercussió.

El que és innegable, però, és que un èxit actuaria com a un tònic en la desmoralitzada oposició parlamentària que fins ara ha tingut el Partit Popular fins al moment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris