algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Jean Dausset, investit doctor honoris causa per la UIB

El científic expressà la seva satisfació i agraïment pel nomenament

79912

Jean Dausset fou investit pel rector, Avel·lí Blasco.

El premi Nobel de Medicina i Fisiologia, Jean Dausset (Tolouse, 1916), va ser investit ahir doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. En les seves primeres paraules com a nou membre de la comunitat universitària balear, Dausset mostrà l'agraïment per «l'acollida meravellosa» que ell i la seva esposa, Rosa, «hem rebut aquí» i confessà sentir-se «amb cert orgull, un poc mallorquí».

Emocionat, i expressant-se en francès, Dausset digué que «les Illes en el món, i per conseqüent les Balears, posseeixen un privilegi que les fa particularment atractives. Més que en qualsevol altre lloc, conserven un sabor, una cultura, una manera de vida que és propi. Es respira un atmosfera plena de seny, el temps no té la mateixa cadència».

El nou doctor de la UIB va fer especial menció a l'ètica en la ciència, i destacà la responsabilitat dels científics «en les amanaces que s'acumulen en el nostre medi ambient». Tanmateix, «tenc una gran confiança en l'home, del qual he apreciat la insondable generositat, innata en la major part de la humanitat».

Jean Dausset ha tingut un paper essencial en el desenvolupament de la tecnologia dels trasplantaments i, especialment, en les àrees de la immunologia i de la genètica, estudis que ja li valgueren el premi Nobel de Medicina i Fisiologia l'any 1980.

Abans de la lliçó magistral, Dausset havia plantat un pi de canàries als jardins del campus. El «Trumpet in Voluntary» de Jeremiah Clarke va ser la música que acompanyà la processó acadèmica que encetà la cerimònia. Potser un dels moments més emotius de l'acte va ser quan la padrina de Dausset, la degana de Ciències, Francesca Garcies, va fer la defensa del seu apadrinat.

Garcies aprofità l'ocasió per elogiar les nombroses fites científiques de l'investigador en el terreny de la immunologia sense oblidar les virtuts humanes de Dausset, del qual destacà «la gran sensibilitat, generositat i la preocupació per les persones». No passà per alt el seu interès per la responsabilitat ètica de la ciència, que el dugué a fundar i presidir el Moviment Universal de Responsabilitat Científica.

Una de les qualitats que més va elogiar Garcies va ser que Dausset «mai no va abandonar el laboratori». «Hem de tenir ben present el seu exemple: el treball constant, sense pressa i sense pausa».

En honor del seu nomenament, Dausset va rebre de mans del rector Avel·lí Blasco un birret reproducció dels de l'antiga Universitat Literària de Mallorca, una medalla, un guants blancs «com a símbol de la puresa que han de mantenir les vostres mans», un anell «com emblema de la capacitat de segellar els dictàmens i consultes del vostre coneixement» i un títol que l'acrediten com a nou doctor honoris causa.

Tot i que Dausset i la seva esposa tenen casa a Mallorca des de fa tretze anys, i resideixen gran part de l'any a Palma, ni el president del Govern, ni la batlessa de Ciutat ni la presidenta del Consell assistiren a l'acte, que tingué en la consellera de Salut, Aina Castillo, la màxima representació institucional. Cirer delegà en la regidora Marina Sanz, i Munar en el director de Cultura, Guillem Ginard. Els que sí acompanyaren Dausset a la sala d'actes de Son Lladó eren les diputades Aina Salom i Carme Feliu; el president de la Reial Acadèmia de Medicina, Alfonso Ballesteros; el president del Col·legi de Metges, Enrique Sala; el president del Col·legi Oficial d'Apotecaris, Antoni Real, i el president del Grup Serra, Pere A. Serra, entre d'altres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris