muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

L'Església introdueix el castellà en la cerimònia de consagració del bisbe

Alguns parlaments seran en espanyol i la lectura de l'Evangeli «bilingue»

La cerimònia de consagració com a bisbe de Mallorca de monsenyor Jesús Murgui Soriano inclourà el castellà com una de les llengües que es farà servir a l'hora de llegir l'Evangeli i en alguns parlaments del nou prelat de l'Església de Mallorca. Així ho va reconèixer ahir l'Administrador Diocesà de la comunitat religiosa de l'Illa, Andreu Genovart, qui ha duit les regnes del Bisbat des de la desaparició del bisbe Teodor Úbeda.

Aquesta introducció del castellà, tot i ser minoritària, suposa una novetat respecte al funeral d'Úbeda i de les dues darreres cerimònies de benvinguda als bisbes de Balears: les oficiades el 1998 i el 2001 a Eivissa i Menorca, respectivament, per consagrar Agustí Cortés i Joan Piris. En tots tres casos, segons recorden els mateixos organitzadors de les cerimònies, les proclamacions i la lectura de l'evangeli es varen realitzar íntegrament en català. Això sí, per deferència a la comunitat castellanoparlant es va editar un full amb el contingut essencial de la cerimònia, inclós l'extracte de l'evangeli, en «bilingüe». Segons Genovard, aquesta introducció del castellà es fa en deferència als assistents que vendran de fora de les Balears.

Precisament, el fet que Murgui sigui valencià preveu que la major part del públic que vengui de la Península, al voltant de 150, siguin de la terra germana. De la resta de l'Estat vendran almenys el nunci del vaticà, Manoel Monteiro de Castro; tres cardenals (els de Madrid, Toledo i Barcelona); tres arquebisbes (els de València, Burgos i Toledo); el vicari regional de l'Opus Dei; una desena de bisbes i altres tants vicaris generals. Tanmateix, en les consagracions de Piris i Cortés a Menorca i Eivissa l'assistència de públic de la Península no va ser motiu per «castellanitzar» part de l'acte.

A pesar de la novetat, Genovart i el bisbat varen llevar importància al fet i varen assegurar que «no s'ha de treure conclusions» de la introducció del castellà en la cerimònia. A més, Genovart va subrallar que «es farà servir majoritàriament el mallorquí» durant la consagració. De fet, al darrer Sínode de l'Església de Mallorca es va aprovar un punt que recollia que en les celebracions s'emprarà «normalment» el català de Mallorca, sense tancar les portes als qui no l'entenen.

Al marge de l'ús de les llengües, la cerimònia serà «senzilla, digna i solemne». L'acte estarà obert a tothom, tot i que les autoritats civils, militars i religioses de Balears han estat convidades personalment. Genovard està convençut que el bisbe arriba amb ganes d'«escoltar, aprendre i fer camí amb nosaltres».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris