nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

El Govern ha aniquilat el 85% de les erugues de més de 26.000 hectàrees de pinar de Mallorca

Medi Ambient garanteix 2,4 milions d'euros durant el 2004 i el 2005 per controlar la processionària


La Conselleria de Medi Ambient ha aniquilat el 85 per cent de les erugues que hi havia a les 26.500 hectàrees de pinar de Mallorca. La seva fumigació s'emmarca en el Pla balear per al control integral de la processionària del pi. El conseller de Medi Ambient, Jaume Font acompanyat pel seu equip, va retre comptes ahir del primer any d'execució d'aquest programa i d'un altre que s'aplica a Eivissa, on hi ha intenció no tan sols de controlar la processionària, sinó també d'eradicar-la.

Segons explicà el titular de Medi Ambient el primer pla, executat a Mallorca i a Menorca, partia d'«una situació d'alarma», ja que hi havia 55.404 hectàrees severament afectades del total de 87.442 de pinar existents.

La intervenció sobre aquestes hectàrees ha estat amb fumigacions i també amb trampes de feromones, tirs d'escopeta i altres tractaments terrestres. A més a més, s'han col·locat als pinars 10.271 trampes i 100 caixes per a nierons de rata pinyada i 2.100 més per a ocells també depredadors d'erugues.

Així mateix, a Mallorca s'han fumigat des de l'aire més de 26.000 hectàres i a totes les Balears han estat 50.000, amb un total de 44.800 litres aplicats sobre aquestes superfícies. Els resultats han estat demolidors: a Mallorca, on s'han tractat 26.500 hectàrees des de l'aire, s'han capturat 892.800 mascles reproductors de papallones; a Menorca se n'han capturats 146.740 més i s'ha actuat des de l'aire en 12.500 hectàrees. I a Eivissa, on s'han agafat 4.675 mascles més, s'han fumigat 11.000 hectàrees.

Els fruits a Eivissa han estat tan positius que, en els mostreigs realitzats a les àrees tractades amb mitjans aeris, el 100% de les erugues han aparegut mortes i no se n'ha localitzat cap bossa. Font va destacar que de manera paral·lela a aquestes actuacions la Conselleria ha participat en una campanyat de sensibilització, també adreçada a la població escolar. De fet, el conseller subratllà la importància de la col·laboració de la ciutadania per controlar la processionària.

El responsable de Medi Ambient assegurà que al llarg del 2003 s'han destinat 1,26 milions d'euros a la lluita contra la processionària, una partida que s'igualarà enguany i l'any vinent. Font fa comptes que a partir de l'any 2006 ja no sigui necessari el pla de xoc per combatre la cuca del pi i n'hi hagi prou a mantenir «aquesta gran instal·lació que és la natura».

El conseller es mostrà especialment orgullós d'haver introduït amb aquest programa mètodes «pioners» emprats en poques bandes de la Mediterrània per lluitar contra la processionària. Per acabar, expressà la seva convicció que gràcies al tractament el paisatge de pinar a les Balears està canviant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris