algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

La violència domèstica a les Balears genera 237 sol·licituds de protecció

De totes elles, els jutges en concediren al voltant del 80% el 2003

Les víctimes per violència domèstica a les Balears sol·licitaren un total de 237 ordres de protecció durant els cinc primers mesos d'aplicació de la mesura, d'agost a desembre del 2003. En total, els jutges en concediren un 80% (189), mentre que la resta (89) foren denegades. En el conjunt de l'Estat, es tramità un total de 7.869 sol·licituds de protecció, de les quals se n'atorgà un 76% (6.004).

Aquestes són algunes de les dades difoses ahir pel portaveu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Enrique López, just el mateix dia que es produïa la sisena mort d'una dona com a conseqüència de la violència domèstica des de principi d'any a l'Estat.

En la presentació de l'informe, López va explicar que «la demanda de protecció és exercida de manera majoritària per dones, en un 95'7% de casos, mentre que les peticions fetes per homes tan sols en representen el 4'3%». Quant a la distribució per nacionalitats, el portaveu del CGPJ assenyalà que «predomina la nacionalitat espanyola en el 83'3% dels casos».

De l'informe fet públic ahir pel CGPJ, convé destacar-ne que gairebé la meitat de sol·licituds (49'1%) són contra el cònjuge. Quant a la resta, el 17% es demanà per protegir-se de la parella, el 7'5% es dirigia a l'exparella i un 14'6% contra altres membres de la família.

De les més de sis mil ordres de protecció acordades pels jutges en tot l'Estat se'n derivaren 12.000 mesures més, tant penals com civils. De les penals, les més importants, 4.987 foren ordres d'allunyament i 2.186 prohibicions de comunicació.

En qualsevol cas, el representant del Consell General del Poder Judicial alertà que «les morts violentes en l'àmbit familiar augmentaren un 54% l'any passat». Així, si el 2002 les víctimes de la violència domèstica foren 66, un any després la xifra es disparà fins a 103.

Del total de víctimes mortals, en el 70'6% de casos es tractà de la parella, mentre que en el 14% fou el pare o la mare i en el 7'8% restant, els fills. Per tot plegat, de l'informe del CGPJ se'n desprèn que la violència domèstica o familiar és «fonamentalment» violència de gènere. Així, 81 de les víctimes mortals eren dones, la majoria de les quals (65) moriren assassinades pel seu marit o per la seva parella.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris