algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Sampol acusa el Govern de cercar «excuses» per fer una TV en castellà

Recorda les acusacions de «manipulació» que rebé la futura directora

El portaveu del grup parlamentari del PSM, Pere Sampol, va assegurar ahir que l'anunci de doblar al mallorquí les pel·lícules que emeti la futura televisió autonòmica només es una «excusa» per poder-les emetre en castellà. Nacionalistes i socialistes qüestionaren ahir al Parlament la capacitat de Maria Umbert per dirigir l'ens autonòmic, per les denúncies de «manipulació informativa» rebudes i pel seu deficient ús del català.

Als passadissos de la cambra autonòmica, Sampol considerà que el doblatge de les pel·lícules a les modalitats lingüístiques de les Illes requerirà «personal qualificat» i suposarà un procés «molt costós»; per tant, «és una excusa per poder emetre en castellà». El diputat recordà que durant el Govern del Pacte es va firmar un conveni amb TV3 per obtenir, de manera gratuïta, la seva producció pròpia incloent-hi el dret d'emissió en català de més de 6.000 films. «El PP prefereix emetre una pel·lícula en castellà que no en català».

El nacionalista es va mostrar a favor de doblar en les modalitats lingüístiques insulars, però va demanar que aquesta tasca es porti a terme amb criteris científics, respectant l'autoritat de la UIB per evitar polèmiques estèrils a l'hora d'usar les diverses varietats dialectals.

A l'interior de la cambra, Sampol va recordar que la futura directora de l'ens públic, Maria Umbert, va ser acusada d'«ineficàcia en la gestió, desconeixement del mitjà televisiu i manipulació informativa» pels sindicats quan era subdirectora de la delegació balear de RTVE. El diputat també considerà «sospitós» que s'hagi triat per a aquest càrrec l'actual cap de Gabinet del president Jaume Matas.

La vicepresidenta, Rosa Estaràs, recordà que el projecte de televisió dissenyat per Sampol també preveia que el Govern pogués nomenar-ne el director i assegurà que l'Executiu «no ha fet cap passa que pugui qüestionar l'objectivitat, veracitat i independència» de la futura televisió.

El socialista Antoni Diéguez qüestiona la capacitat d'Umbert, ja que aquesta «comet set faltes d'ortografia en nou línies» de text en català. La vicepresidenta Estaràs va defensar la capacitat de la futura directora i va criticar l'actitud de «desvergonyiment» de Diéguez, que en comet «45 en vint preguntes» escrites.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris