nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Govern multa Majorica amb 45.075 euros per exposar a riscs els seus empleats

Inspecció de Treball ha detectat un seguit d'irregularitats i ho ha remès a la Fiscalia del Tribunal

82754

Els treballadors de Majorica fan feina amb substàncies químiques que poden resultar perilloses.


Inspecció de Treball, organisme dependent del Ministeri de Treball i Afers Socials, ha imposat a l'empresa Majorica SA una sanció que puja en total a 45.075'95 euros. El motiu és la detecció d'un seguit d'irregularitats en matèria de seguretat, salut i control dels riscs laborals als centres de treball de la fàbrica de Majorica a Manacor.

A banda de la sanció imposada, l'organisme esmentat adreça l'informe de l'auditoria a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia. Així, considera que «s'hi reflecteixen infraccions que podrien ser constitutives de delicte penal». Inspecció de Treball ha detectat que Majorica presenta alguns incompliments com ara la falta de formació preventiva dels treballadors i d'un pla d'emergència. No s'han realitzat tampoc reconeixements mèdics als empleats al llarg dels anys 2001 i 2002.

No obstant això, la penalització més greu és arran de l'emmagatzematge de productes químics usats i presents en «diferents indrets del centre de feina, sense etiquetatge ni senyalització al recipient sobre el seu contingut, riscs ni mesures preventives».

La imposició d'aquesta sanció a la companyia, pel fet d'infringir la normativa de prevenció de riscs laborals, no s'ha comunicat només a la Fiscalia sinó també a la Conselleria de Treball i Formació del Govern de les Illes.

L'acció inspectora i la imposició subsegüent de multes parteix d'una denúncia presentada en el seu moment pel sindicat UGT, poc abans que l'empresari Rafael Español adquirís les accions de Majorica. La infracció més greu és per l'emmagatzematge de productes químics en recipients sense etiquetatge ni senyalització.

La visita de l'inspector de Treball a la factoria de Majorica també evidencià, segons es detalla a l'informe, l'existència «de bidons amb una quantitat d'entre 700 i 800 quilograms d'àcid sulfúric, sense que els treballadors ho sabessin». Així mateix, el control exercit per l'organisme autonòmic posa en relleu que l'empresa no ha fet cas del deure de lliurar informació als empleats. «L'incompliment dels requeriments previs de la Inspecció de Treball, tractant-se d'un llarg procés de requeriments, excuses i ocultacions per obtenir una organització preventiva, es continua caracteritzant per la manca d'interès i d'habilitació de mitjans per part de l'empresa».

La falta d'informació de la companyia és en efecte allò que els treballadors de Majorica denunciaven. Al final, un organisme superior i amb potestat per fer-ho, els ha acabat donant la raó en aquest sentit. Ara, la Conselleria de Treball s'hi haurà de pronunciar i tramitar la sanció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris