muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
12°

El turisme nàutic a Balears deixa 335 milions d'euros de benefici

La patronal del sector es queixa que el Govern li dóna poc suport

El turisme nàutic a les Balears generà un benefici de 335 milions d'euros en el 2003, amb un increment del 0'9% respecte de l'exercici anterior, mentre que la despesa mitjana per persona i dia se situà al voltant de 99 euros, un 1% superior a la del 2002. Les dades de la Conselleria de Turisme palesen la importància d'aquest sector en el conjunt de l'economia de les Illes. Actualment, l'Arxipèlag disposa de 60 ports esportius i prop de 20.000 amarraments. Per nacionalitats, els turistes alemanys (35%) són els més nombrosos en aquest segment de l'oferta, seguits dels britànics (25%) i espanyols (20%). Per illes, Mallorca és la destinació preferent en un 54% dels casos, seguida d'Eivissa (21%), Menorca (20%) i Formentera (4%).

Tot i la importància del turisme nàutic pel seu volum d'ingressos, la majoria d'empreses del sector a les Illes es queixa de la manca de suport que reben del Govern. La presidenta de l'Associació d'Empreses Nàutiques de Balears (Nàutica-Pimem), Margarita Dahlberg, lamentà «la nul·la presència del sector a Fitur» i, alhora, denuncià que a la darrera edició de la Fira Nàutica de Düsseldorf «les Balears no tenien cap tipus de representació, mentre que les Canàries ocupaven un estand propi».

Més de 300 empreses es dediquen a cobrir les diferents necessitats de l'activitat nàutica esportiva a les Illes. Amb un 80% de representació del sector, una de les majors preocupacions de Nàutica-Pimem és «l'escassa promoció exterior, la manca de sòl industrial i la baixa qualificació dels treballadors». En aquest sentit, Margarita Dahlberg reclamà de la Conselleria de Turisme «major suport al sector si no volem perdre competitivitat davant altres destinacions de l'Estat».

Un negoci amb futur
Al terme municipal de Palma hi ha, en aquests moments, 3.413 llocs d'amarrament distribuïts en 11 clubs nàutics, fet que suposa gairebé un 20% de les places d'amarrament a les Balears.

L'àrea de Treball, Economia i Comerç de l'Ajuntament de Ciutat és a punt de treure al carrer la primera guia de «negocis i professions amb futur a Palma». El seu volum inaugural se centra en el sector nàutic i pretén ser «una eina útil i eficaç per a tots aquells que vulguin fer d'aquesta la seva opció de futur laboral i empresarial».

Atès que 9 de cada 10 treballadors del sector són estrangers i d'escassa formació, Cort iniciarà a finals d'aquest mes quatre cursos. D'aquests, un estarà dedicat a «empresaris emprenedors amb idees de negoci a l'àmbit de la nàutica». La resta estan dirigits a aturats i treballadors que es vulguin formar com a ajudant de manteniment, socorrista i gestor d'instal·lacions nàutiques.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris