algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Lliteres: «Som l'únic candidat a diputat sense vinculacions amb un partit d'àmbit estatal»

El cap de llista d'Unió Mallorquina no voldria que la polèmica autonòmica «distorsioni» la campanya de les eleccions generals

-Com convencereu la gent que Unió Mallorquina té alguna possibilitat d'obtenir un diputat?

-Crec que Unió Mallorquina en té possibilitats. Partim d'un llindar electoral distint del que partírem el 2000 respecte del 1999. En 1999 tinguérem 26.000 vots autonòmics i és lògic pensar que el ciutadà que havia de votar en 2000 Unió Mallorquina consideràs que li mancaven molts de vots per arribar als cinquanta mil i escaig necessaris per al diputat. Ara partim d'una situcació diferent. A les municipals vàrem obtenir 39.000 vots i per treure els diputat en manquen entre 41.000 i 43.000 vots.

-En unes eleccions generals, la tendència d'UM ha estat dividir per dos o per tres el resultat de les autonòmiques.

-Les estadístiques són per rompre-les.

-Quin seria el resultat pitjor per a UM?
-Sens dubte, empitjorar els resultats de 2000. Però no partim d'aquesta premissa. El més important és que no hi hagi majoria absoluta a Madrid i que s'hagi de governar des d'un consens en què les forces nacionalistes, UM entre elles, hi participin.

-Ara UM marca diferències amb el PP en política lingüística. Què ha canviat des del començament de la legislatura? Les eleccions?

-En l'acord de governabilitat amb el PP hi havia les carreteres, el gasoducte, la llibertat d'elecció de centre... En el primer trimestre, l'acció política s'ha centrat en aquests apartats, de forma que podria donar la imatge que UM i PP eren la mateixa cosa. Però la gent ha de saber que en el Pacte no hi ha res que faci referència a qüestions lingüístiques i identitàries, perquè, en aquests aspectes, els dos partits són molt diferents. Quan el PP ha tret aquests temes, possiblement per motius electoralistes, ens ha obligat a prendre posició.

-Si la llengua és essencial per a un partit nacionalista, com així no és motiu de trencament d'un pacte?

-Hi ha una confusió. Hi ha veus interessades a parlar de pacte PP-UM, de govern PP-UM i no és així. Els temes de llengua no poden rompre el pacte perquè al pacte no hi ha res de llengua. UM ha demostrat que és fidel als pactes. D'altra banda, agradi o no, el PP té majoria parlamentària i no ens ha de menester al Parlament. La llengua és una àrea de gestió seva i, per això, l'han de jutjar els ciutadans.

-Quin és el missatge que voleu fer arribar a l'elector durant la campanya de les generals?

-Intentarem plantejar-les molt en clau estatal. Crec que la gent necessita veure algú amb les idees clares i UM les hi té. Aquestes eleccions són generals, a diputats i a senadors. Ara s'intentarà posar en clau autonòmica unes eleccions que són en clau d'Estat. El nostre missatge és de model d'Estat de canvis constitucionals, de canvis estatutaris, de concert econòmic. Dins tot això, és evident que allò que volem que vagi endavant per Mallorca és la nostra identitat, el nostre pes específic, el respecte per la nostra cultura. Però, si realment no aconseguim que la gent vegi que, per parlar de llengua aquí, el que necessitam és un determinat model que permeti la utilització de les llengües diferents del castellà al Congrés i al Senat, o que hi hagi una autèntica pedagogia de la pluralitat, no s'ha de permetre que els temes d'una comunitat puguin ser emprats per fer vots a una altra banda. Anam a Madrid a convèncer tot Espanya que això és així, que allò bo és que hi hagi diferències.

-Podeu concretar les vostres propostes?
-Dins el marc constitucional, hi ha una sèrie de qüestions que necessiten una repassada. Fa vint-i-cinc anys no érem a la Unió Europea, on les comunitats autònomes han de tenir veu pròpia. La Constitució diu que el Senat ha de ser una cambra de representació territorial; vint-i-cinc anys després continua essent una cambra de segona lectura. Nosaltres en proposam una reforma que permeti l'elecció dels senadors per part dels parlaments autonòmics i que l'aprovació de lleis de bases, que modifiquen transferències rebudes per les autonomies, hagin de dur-se a terme per majoria qualificada de les comunitats autònomes, no del Senat. Hi hauria d'haver un impuls per al reconeixement del fet insular. Volem una reforma de l'Estatut i és important ser a Madrid on es ratifica, perquè el PP i el PSOE no el retallin. Ja que hi ha territoris dins l'Estat que el tenen, apostam per la generalització del concert econòmic.

-Sou més prop, doncs, del PSOE que del PP?
-No conec el programa del PSOE. Emperò, després de sentir alguns barons socialistes per ventura en els papers podríem coincidir en alguna cosa, però els fets són molt diferents. Tendríem moltes diferències amb qualsevol partit estatal, Esquerra Unida inclosa.

-Per què no ha estat possible una coalició nacionalista?

-Ho hauríeu de demanar al PSM. He sentit dir que ells diuen que és pel nostre pacte amb el PP.

-Per què no sou a la coalició progressista?
-Ni se'ns hi ha convidat.

-Què us avala per demanar el vot?
-UM té una història i una imatge de gestió, de fidelitat al país i de sintonia amb el que proposa la societat. Ser decisius a Madrid seria una passa molt important per a les Balears. Vull recordar que sóm l'únic candidat no lligat a un partit estatal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris