nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

La producció de fems augmenta un 40% en temporada alta a Mallorca

CIM i hotelers analitzen en una jornada la gestió dels residus al sector

En temporada alta, de maig a setembre, la producció de residus a l'illa de Mallorca s'incrementa un 40%. La presència nombrosa de visitants i el turisme residencial són la causa d'aquesta «preocupant» punta en un dels sectors més importants per a la sostenibilitat.

Per analitzar aquest tema, el Consell de Mallorca realitzà ahir la primera «Jornada de la gestió dels residus al sector hoteler». L'acte es va dur a terme al Parc de Tecnologies Ambientals i comptà amb la presència de directius i professionals de la cadena hotelera mallorquina Hotetur.

El conseller executiu del departament de Cooperació Local del Consell, Miquel Riera, explicà que l'objectiu d'aquestes jornades és «conscienciar en matèria de reducció i selecció en origen un dels sectors que més fems genera». El turisme hoteler és responsable del 9,5% de les 500.000 tones de residus que s'originen cada any a Mallorca.

La jornada duta a terme ahir és una primera passa del Consell de Mallorca per acostar al sector hoteler els «beneficis ambientals» d'una bona gestió dels residus sòlids urbans. L'objectiu final és «fer arribar el nostre missatge a tots els establiments turístics i cadenes hoteleres de Mallorca».

El subdirector general d'Hotetur, Sebastià Català, destacà que «és fonamental desenvolupar aquest tipus d'iniciatives a l'hostaleria per millorar la imatge del sector». Però que en qualsevol cas «ha de ser un camí que hem de recórrer conjuntament amb les institucions». A més, Català assenyalà «la possiblitat d'involucrar el turista en aquest procés».

Hotetur té 34 establiments turístics a les Balears i 30 més a Andalusia, Canàries i el Carib (Cuba, Mèxic i República Dominicana). En aquest sentit, Sebastià Català no descartà la possibilitat de traslladar l'experiència a l'exterior: «tot allò que és bo pel medi ambient és exportable».

La producció de residus s'incrementa un 5% any rere any, però no tot es recicla o es crema. Encara ara, 160.000 tones de fems van a l'abocador. «Un sistema que no és la millor solució ambiental», destacà el conseller Riera. Per això, el Consell de Mallorca estudia a hores d'ara la modificació del Pla Director de Residus per introduir la tercera línia d'incineració a Son Reus. Si continuàs endavant el procés polític i administratiu, el nou forn podria entrar en funcionament en el 2008.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris