algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

La Universitat balear sintetitza una molècula que regula la hipertensió

Els investigadors qualifiquen el fàrmac com «la nova penicilina»

Un grup d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears encapçalat pel doctor Pablo V. Escribá han sintetitzat una molècula que emula l'oli d'oliva i redueix la hipertensió, controla l'obesitat i pot presentar efectes antitumorals. Així ho explicà el doctor Escribá, qui qualificà el descobriment de la molècula d'àcid hidroxioleic com «la nova penicilina».

Una de les particularitats d'aquest producte és que es tracta d'una molècula sintetitzada a un laboratori i que la seva baixa toxicitat permet el seu consum, fins i tot en grans quantitats. Un altre dels trets distintius del producte és que els seus efectes no són només preventius, com és l'oli d'oliva, sinó que també són revertius, és a dir, poden curar determinades malalties com ara alguns processos tumorals.

Quant a les possibles aplicacions d'aquest farmac, Escribá en destacà dues: la nutracèutica (s'incorporaria a productes de nutrició de la mateixa manera que es fa a l'actualitat amb altres elements com els Omega 3) o la farmacèutica (a mode de medicament). Precisament, aquests usos estan protegits mitjançant quatre patents, una nacional i una internacional per cada una de les aplicacions de l'àcid hidroxioleic.

A més, la importància de la investigació s'ha vist reflectida a la publicació científica Hipertensién que ja s'ha fet ressò de les propietats antihipertensores de la molècula. El futur d'aquest producte novedós encara és incert i no està determinada quina serà la seva aplicació, si el vessant nutracèutic o el farmacèutic. En aquest sentit, Escribá va precisar que poden passar entre sis i vuit anys fins que la molècula es comercialitzi com a medicament i una mica menys si es fa com a complement alimentari.

Aquesta investigació, en la qual han participat una vintena de persones, ha estat finançada per la Fundació Genoma Espanya i per altres institucions públiques com l'Institut Carles III del Ministeri de Sanitat, entre d'altres organismes que hi han invertit 2,3 milions d'euros.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris