algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

«Infectar-se a una transfusió és tan probable com morir per un llamp»

Existeixen controls molt estrictes per detectar l'hepatitis i la sida

L'expert en hematologia de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, José Manuel Hernández, assegurà que amb els controls que es duen a terme a les tranfusions, hi ha tantes possibilitats de contreure alguna malaltia de transmissió com l'hepatitis o la sida d'un per milió, el mateix que morir fulminat per un llamp».

El doctor Hernández va fer aquesta reflexió a la presentació d'una conferència sobre la seguretat en les transfusions de sang, acompanyat del gerent de la Fundació del Banc de Sang i Teixits, Víctor Gistau i el seu director tècnic, Alexandre Forteza.

Hernández afirmà que des que acabà la carrera, l'estudi dels riscs s'ha convertit en el seu «hobby» i pot assegurar que «el risc de contagiar-se de malalties infeccioses quasi ha desaparegut». En aquest sentit, afegí que el «zero absolut» no existeix perquè hi poden haver errors humans o virus que muten, però sí que les possibilitats són gairebé inexistents.

Tot i aquesta seguretat, la percepció de risc de la societat encara és elevat i molts ciutadans en desconfien i emfasitzà en la dificultat que existeix en poder explicar amb raons lògiques que es qüestioni la seguretat de les transfusions i no en les activitats més habituals com fumar o conduir.

Així mateix, Hernández asseverà que la normativa europea preveu uns controls estrictes pel que fa a la detecció de l'hepatitis B i C, la sida i la sífilis però, a més a més, es duen a terme proves mol·leculars per garantir l'absència d'aquests virus que podrien no manifestar-se en les analítiques convencionals.

No obstant això, l'expert assenyalà que el primer filtre és el qüestionari que ha d'omplir el donant, tot i que consideraren que «segurament no hi ha cap donant que amagui aquesta informació expressament, ja que qui dóna sang voluntàriament no té perquè amagar res».

Per evitar la proliferació de virus propis d'altres zones geogràfiques com ara algunes zones de Sud-amèrica, que pateixen malalties endèmiques com la malària o el paludisme, a Europa no està permesa la donació a les persones d'aquests països.

Així mateix, Hernández explicà que per qüestions ètiques aquesta prohibició s'haurà d'aixecar en breu i per això ja s'estan investigant tècniques per detectar els agents infecciosos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris