muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El Tribunal Superior tomba el decret «Rodríguez» per inconstitucional

Vulnera la igualtat eximint de català els funcionaris majors de 50 anys

La sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha declarat «nul» el conegut com a «decret Rodríguez», per considerar-lo contrari al principi d'igualtat que consagra la Constitució. Aquesta norma, impulsada pel conseller José María Rodríguez, eximia temporalment de l'exigència de coneixement de català els funcionaris majors de 50 anys.

Segons la sentència, «acudint únicament a paràmetres d'anàlisi del dret constitucional a la igualtat en el tracte, no té cap justificació raonable la discriminació en l'exigència del coneixement de la llengua catalana en els concursos de trasllat, segons l'edat de l'empleat públic». L'escrit apunta que, des de la perspectiva constitucional «no seria disconforme» una norma que suprimís per tothom l'exigència de coneixements del català perquè «la discriminació intolerable neix quan per uns és requisit i per a altres no, sense cap justificació objectiva i raonable de l'element diferenciador».

La sala del Contenciós-administratiu aprecia com a «indiscutible» la diferènciació de tractament que tendran els funcionaris si s'aplica el decret, perquè «l'acreditació del coneixement de la llengua catalana serà requisit o simple mèrit segons es compti o no amb 50 anys complerts».

La sentència considera incorrecta la motivació emprada pel Govern per eximir els funcionaris majors de 50 anys, que és la de concedir un període transitori al personal transferit d'altres administracions perquè no tots els funcionaris afectats provenen d'altres administracions.

Per altra banda, el Tribunal recorda que «s'ha consolidat normativament el coneixement de la llengua catalana com a requisit en els concursos de trasllat» i «si el que es vol és fixar un període d'adaptació a les noves exigències, no hi ha raó perquè això afecti els majors de 50 anys i no els menors d'aquesta edat». La sentència conclou que en els concursos de trasllat no es poden exigir «requisits o cap condició que no sigui referible als conceptes de capacitat i mèrit» i aquest no és el cas.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris