nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
19°

El Govern ajorna la reunió sobre la TV balear per la manca d'acord amb UM

Els de Munar reclamen una tele en català però la decisió haurà d'esperar a les generals

El Govern balear va decidir, ahir a la nit, suspendre la reunió prevista per a avui del Consell Assessor de Radio Televisió Espanyola (RTVE) a les Balears, que havia de servir per designar Maria Umbert com a directora general de la futura televisió autonòmica. La manca d'acord amb Unió Mallorquina, que es va reafirmar en la necessitat de fer una tele en català, va dur a ajornar la reunió fins després de les eleccions generals.

La vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, va confirmar ahir que PP i UM havien decidit «donar-nos més temps per consensuar el model» de la futura televisió. Estaràs va minimitzar el desencontre i va recordar que el vot d'UM no era decisiu per elegir la nova directora i, a més, la decisió del Consell Assessor de RTVE tampoc no hauria estat vinculant.

En el rerefons de l'ajornament hi ha l'exigència d'UM que la nova televisió autonòmica sigui en català. Durant l'horabaixa d'ahir, l'Executiva dels nacionalistes es va reunir per valorar la possibilitat d'abstenir-se en la votació del Consell Assessor i reafirmar-se en un dels compromisos que prengué el congrés del seu partit: «la creació d'una televisió autonòmica, que ha d'emetre d'acord amb uns criteris d'equilibri entre allò que és entreteniment i el que és cultura i informació, amb la finalitat de fer país i en la qual la nostra llengua fos la llengua vehicular».

Hores abans, el portaveu d'Unió Mallorquina al Consell i al Parlament, Miquel Nadal, va avançar que el seu partit encara no havia decidit si donaria suport a Maria Umbert, com a nova directora general de la televisió autonòmica. Nadal va considerar que una televisió autonòmica que no emeti en català incomplirà la Llei de Normalització Lingüística i va deixar clar que si depèn del suport d'UM, aquesta emetrà en la llengua pròpia.

Després que es produïssin converses entre representants de diversos partits, el Govern va decidir ajornar la reunió fins després de les generals, conscient que qualsevol decisió estaria condicionada pel clima preelectoral. La convocatòria del Consell Assessor també havia de servir per concretar les plantilles i retribucions del nou ens audiovisual.

Entre l'ens públic de la Radio i Televisió de les Illes Balears (RTVIB), la Televisió de les Illes Balears (TVIB) i la ràdio pública es preveuen contractar un total de 17 directius. L'ens tindrà una plantilla de 70 treballadors, la directora cobrarà 78.131 euros anuals i sis directius més rebran 60.000 euros a l'any.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris