nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

El TSJB suspèn el decret del català per a funcionaris de més de 50 anys

La Sala Contenciosa Administrativa farà pública la decisió en els pròxims dies

96828

El conseller d'Interior, José María Rodríguez, fou el màxim impulsor del decret ara qüestionat pel TSJB.

J.M./J.T. Palma.
La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) podria suspendre en breu el decret del Govern balear pel qual s'eximeix, durant cinc anys, del coneixement de català els funcionaris majors de 50 anys que participin en els procediments de provisió de llocs de feina de l'Administració.

Els magistrats del TSJB es van reunir ahir i, per unanimitat, van decidir suspendre la polèmica norma -coneguda com Decret Rodríguez pel conseller que la va impulsar-, que havia estat recorreguda pel sindicat Comissions Obreres. La resolució judicial es podria comunicar en els propers dies, segons va transcendir anit.

En qualsevol cas, la posició judicial que s'anunciarà en breu no hauria de sorprendre les parts afectades. L'informe del Consell Consultiu, que era vinculant, ja advertia el Govern balear que aquesta norma podria ser discriminatòria. Tot i l'avís, l'Executiu optà per mantenir el decret, després de modificar-lo lleugerament.

En un primer moment, la Conselleria d'Interior pretenia que els funcionaris majors de 50 anys no tinguessin necessitat d'acreditar cap coneixement de la llengua pròpia de Balears però, a petició del Consell Econòmic i Social, optà per una exempció temporal limitada a cinc anys.

Tot i l'informe negatiu del Consell Consultiu, el Govern va justificar el decret amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem -que avala discriminacions positives per raons d'edat- i amb els suggeriments del Defensor del Poble, que l'abril passat recomanà que no es fes usar el català a aquells a qui no s'havia exigit per accedir a l'Administració.

Des de la publicació d'aquest decret, els funcionaris majors de 50 anys no han de complir, durant els propers cinc anys, els requisits de coneixement de català estipulats al lloc de feina que ocupen, que passen a ser reconeguts com a mèrit. A banda d'aquesta mesura, el decret en qüestió també rebaixa les exigències de coneixement del català per accedir a l'Administració autonòmica, de manera que el nivell C -o mitjà- passa de ser un requisit a convertir-se en un mèrit.

A grans trets, el decret rebaixa les exigències de català fixades pel Pacte l'any 2001 i recupera un decret aprovat pel PP l'any 1996, segons el qual només es requereixen els nivells elementals i bàsics -A i B- per accedir o promocionar a l'Administració balear.

L'aprovació d'aquest decret per part del Govern balear provocà una forta polèmica i la interposició de recursos per part de diverses entitats, entre les quals el sindicat Comissions Obreres o l'Obra Cultural Balear. A més de l'oposició dels sindicats i de les entitats culturals, la mesura també fou rebutjada per la resta de partits polítics o per la Universitat de les Illes Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris