bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

UM vota amb l'esquerra i exigeix la retirada de mesures contra el català

El PP va quedar tot sol al ple del CIM en defensa de les propostes del Govern

El ple del Consell de Mallorca va aprovar ahir, amb l'únic vot en contra del PP, una moció del PSOE que «insta el Govern de les Illes Balears que retiri les mesures anunciades i faci el màxim esforç per tal de recuperar el consens en matèria lingüística, com així va ser capaç de fer en altres moments de la democràcia». UM es va posicionar amb l'oposició i va coincidir amb aquesta a l'hora de sancionar la «crispació» que ha provocat l'Executiu.

La vicepresidenta del Consell i consellera insular de Cultura, Dolça Mulet (UM), es va mostrar preocupada pels anuncis fets pel Govern i va demanar una revisió de les propostes amb una major «reflexió». Entre les mesures anunciades, destaca la possibilitat que els pares puguin triar la llengua en què s'ha d'ensenyar a llegir i escriure els seus fills, que puguin decidir si se supera el 50% d'assignatures en català que rebran els fills o que els alumnes que acabin l'ESO obtenguin el nivell C -o mitjà- de català.

Segons UM les propostes del Govern volen ocultar el seu fracàs per fer realitat la lliure elecció de centre. Dolça Mulet va recordar que els pares ja estan representats en els Consells Escolars i que allí tenen capacitat de decisió sobre el model educatiu que tria cada centre. La consellera va demanar que les institucions treballin per potenciar el català, complint amb l'Estatut i la Llei de Normalització Lingüística, i es va comprometre a fer-ho així des del Consell «en positiu i sense imposicions».

La moció de rebuig a la política lingüística del Govern fou presentada per la consellera insular del PSOE, Aina Calvo, qui qüestiona les mesures anunciades perquè no van acompanyades d'una anàlisi acurada de la situació ni d'un pla d'actuació. La socialista atribuí a la «manca de concreció» la generació d'una «polèmica mai vista» i acusà el Govern de voler «combatre el català» i d'«atemptar contra la unitat lingüística» des de la «irresponsabilitat política».

El posicionament del PSOE fou compartit pels portaveus d'Esquerra Unida-Els Verds i del PSM, Margalida Rosselló i Bàrbara Bujosa, mentre que el conseller popular, Joan Fageda, defensà que les mesures anunciades no qüestionen ni la unitat de la llengua ni l'autoritat de la Universitat en matèria lingüística. Segons l'exbatle de Palma, les actuacions compleixen la Llei de Normalització Lingüística i el Decret de Mínims i responen a les promeses del programa electoral del PP.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris