nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

El cens desautoritza l'homologació de la secundària amb el nivell C de català

Un 20'6 per cent dels joves entre 15 i 18 anys afirma que no sap parlar en català

Les dades aportades pel darrer cens de població, corresponent al 2001, de les Illes Balears no avalen la pretensió del Govern balear d'homologar el nivell C de català amb l'ESO. Si s'hi observen les respostes relatives al coneixement de llengua catalana que hi ofereixen els joves d'entre 15 i 19 anys (per tant, amb l'ESO finalitzada), es constata que un 20'6% afirmen que no el saben parlar i que un 27'4% reconeixen que no el saben escriure. En el cas que el grup analitzat es restringeixi als nascuts a les Illes Balears, els percentatges de desconeixement es redueixen però continuen essent elevats: 14'4% que no el sap parlar i 21'2% que no el sap escriure.

El professor Joan Melià, exdirector general de Política Lingüística, que ha realitzat aquest estudi, recorda que les respostes afirmatives dels censats responen a apreciacions subjectives. Això vol dir que, per exemple, entre els que afirmen que no saben parlar català, n'hi pot haver que en saben i viceversa. No obstant això, en termes generals, considera que les dades del cens són prou representatives.

El cens, segons analitza Melià, demostra els efectes positius de l'escolarització ja que els percentatges de desconeixement de la lectura i l'escriptura en català augmenten, en el cas dels nascuts a les Illes Balears, en les franges de població de més edat.

Així, respecte de la incapacitat d'escriure en la llengua pròpia, entre 15 i 19 anys, n'hi ha un 21'3%; entre 30 i 34 anys, un 37'5%; i entre 45 i 49 anys, un 59'2%.

Una comparació intercensal permet corroborar aquesta afirmació. En 1991, un 80'7% dels joves entre 15 i 19 anys contestava que sabien llegir en català, davant el 88'1% de 2001. En 1991 un 64'5% del mateix grup d'edat responia que sabia escriure en català, dvant del 78'7% de 2001.

Melià afirma que els efectes positius de l'escolarització són inqüestionables, però que els objectius no es poden aconseguir d'«un dia per l'altre, per decret».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris