algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Quasi 50.000 extracomunitaris estaven en situació «il·legal» durant l'any passat

Aquesta condició impedeix que puguin cotitzar a la Seguretat Social o declarar l'IRPF

Quasi 50.000 ciutadans d'origen extracomunitari residien a les Balears en situació «il·legal» durant l'any passat. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va fer públic dimecres que a les Balears vivien, a l'1 de gener del 2003, 70.106 ciutadans nascuts fora de la Unió Europea. Segons dades facilitades pel Ministeri d'Interior, d'aquest col·lectiu només 21.755 tenen un permís de residència o de treball. La resta, gairebé 50.000, no disposen d'aquesta eina de vital importància per aconseguir la plena integració social i econòmica en la nostra societat.

Al marge dels ciutadans extracomunitaris, una altra situació irregular que es dóna entre el col·lectiu d'estrangers és la de ciutadans procedents de la resta de la Unió Europea que no s'han molestat a obtenir el permís de residència o de treball a l'Estat espanyol, al qual tenen dret per la seva condició de ciutadans europeus. En aquesta situació es troben més de quinze mil comunitaris del total de 56.525 que hi ha censats. Tanmateix, tot i que oficialment està prohibit residir més de sis mesos en un estat de la UE sense regularitzar la situació, en la pràctica aquesta situació no els origina cap problema de residència. La importància que els ciutadans de la UE obtenguin el permís de residència rau en el fet que quan resideixen més de sis mesos a l'Estat poden ser obligats a realitzar la declaració de la renda.

Precisament, dels prop de 65.000 estrangers, entre europeus i extracomunitaris que no tenen regularitzada la seva situació, es calcul·la que prop de 50.000 es troben en edat de poder fer feina legalment (majors de 15 anys i menors de 65). Tanmateix, degut al fet que no tenen permís de treball no poden ser donats d'alta a la Seguretat Social i regularitzar la seva situació davant l'Agència Tributària. Aquesta situació provoca que l'Estat només recapti doblers d'aquest col·lectiu a través dels imposts indirectes, mentre que, pel senzill fet d'estar empadronats, les seves famílies i ells tenen dret a la sanitat i a l'educació gratuïta.

A pesar que aquesta situació es resoldria, en gran part, amb la regularització dels ciutadans extracomunitaris, cosa que els forçaria a donar-se d'alta a la Seguretat Social i a declarar davant l'Agència Tributària, el Govern central s'ha negat, fins ara, a fer la passa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris