algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Dones del Marroc i mallorquines no són tan diferents com sembla

Membres de les dues cultures es reuneixen per conèixer-se millor


L'Assemblea de Dones és una associació feminista que ha tirat endavant un programa per saber de primera mà la realitat de les marroquines immigrants que viuen a Mallorca. Des de l'octubre del 2003 es reuneixen periòdicament per discutir sobre temes que fomentin el coneixement mutu. Dimecres dia 21 de gener es trobaren per debatre sobre la sexualitat i la situació laboral de les dones al Marroc.

Badia Ezzouazi va arribar a Mallorca el 1993. Comentà que «al meu país el sexe és tema tabú. Sempre es parla de coses supèrflues, fins i tot entre amigues».

Allà, l'Alcorà fa la mateixa funció legal que les constitucions tenen al món occidental. Però a diferència dels evangelis, que només permeten l'acte sexual per procrear, l'Alcorà el reconeix com una via per tenir fills, però també com un mitjà per obtenir plaer.

És més, el divorci està socialment reconegut en cas que el marit no satisfaci sexualment la dona i també quan hi ha penetració anal. Per contra, Saida Rhoulam (d'origen berber) conta que «si una dona té problemes de convivència amb el marit, el divorci no està ben vist: ella s'ho ha de menjar tot, ha d'aguantar. I això moltes vegades és degut a una qüestió de dependència econòmica».

Quan Saida va haver acabat de xerrar, Tonina Tugores començà la seva intervenció: «Pensau que això, a moltes parts d'Espanya, fa trenta o quaranta anys era ben igual».

A diferents escoles de Mallorca, quan les nines marroquines arriben a l'adolescència deixen els estudis per dedicar-se a fer de mestressa de casa. Aquest fet ha projectat una gran quantitat de tòpics sobre la situació laboral de les dones al Marroc.

Per contra, Badia Ezzouazi explicà que aquests casos «sobretot es donen entre gent d'origen rural, perquè al meu país l'educació és obligatòria i gratuïta, i és ple de dones amb estudis: advocades, ginecòlogues, metgesses, enginyeres, informàtiques, professores...».

Així, durant la reunió, més d'una vegada totes les participants expressaren les seves reticències sobre les suposades «diferències irreconciliables» entre les dones de les dues cultures.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris