muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

La UIB vota a favor del pressupost retallat al consorci pel català

Només el Consell de Menorca rebutja la minva d'un 34% en els comptes del Cofuc

El consell d'administració del Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears (Cofuc) va aprovar dijous el seu pressupost per al 2004, que pateix una retallada del 34% respecte de l'anterior. Segons fonts presents a la reunió, el representant del Consell de Menorca (PSM) fou l'únic que votà en contra del pressupost, mentre que els responsables de la Universitat de les Illes Balears (UIB), els responsables del Govern i els del Consell d'Eivissa i Formentera hi votaren a favor. El portaveu del Consell de Mallorca excusà la seva absència.

Amb el pressupost aprovat dijous, l'aportació de les institucions al Consorci passa d'1.877.732'54 euros que tenia assignats l'any passat, a 1.238.923 euros d'enguany, fet que representa una retallada del 34%. D'aquesta manera, el Cofuc deixarà de gestionar 638.809 euros. La davallada pressupostària s'explica, bàsicament, pel tancament de Somràdio, l'única emissora en català que emetia per a totes les Illes, i pel trencament del conveni amb l'empresa Paraula (dependent de l'Obra Cultural Balear) per fer cursos d'autoaprenentatge de català. A partir d'ara serà el mateix Consorci qui s'encarregarà directament de la gestió d'aquesta activitat.

La UIB estava representada en el consell d'administració del Cofuc pel cap del departament de Filologia Catalana, Joan Mas, i per la vicerectora de Projecció Cultural, Francesca Lladó. Mas considerà «de tràmit» la reunió per aprovar el pressupost i assegurà que la Universitat ha de tenir una opinió de tipus científic però no en matèria pressupostària, perquè qui ha de controlar els pressuposts del Govern són els partits polítics representats en el Parlament balear.

El responsable de la UIB va afirmar que «mai com a departament no hem entrat a valorar si havíem de qüestionar els pressuposts» i va recordar que la retallada pressupostària s'explica per la desaparició de Somràdio. «En el seu moment ja ens vàrem manifestar en contra que aquest mitjà de socialització de la llengua desaparegués», digué. Mas recalcà que el manifest elaborat aquesta setmana pel rectorat de la UIB insisteix en la necessitat d'aplicar mesures de discriminació positiva de la llengua catalana.

Tot i que són diverses les institucions que fan aportacions al Cofuc, la reducció més important es constata en el que fa el Govern a través de diversos departaments. Només la Direcció General de Política Lingüística abaixa la seva contribució dels 816.775 euros de l'any passat als 525.000 d'enguany.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris