cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Matas diu que la capacitat d'atracció de les Balears no pot ser mai el preu

Tot i la crisi, el Govern certifica a Fitur l'ascens d'un 6% del turisme en el 2003

70626

Matas presentà les dades del 2003 acompanyat de Flaquer i Pere Palau.

Joan Carles Palos. Enviat especial a Madrid.
Ahir va ser el dia de les Balears a Fitur. El president del Govern, Jaume Matas, aprofità la jornada per reiterar el seu suport a tot el sector turístic i, alhora llançar una seriosa advertència: «Hem d'apostar per una destinació turística que no fonamenti en el preu la seva capacitat d'atracció».

Tot i que la temporada del 2004 continua sent, a hores d'ara, una incògnita i les expectatives són de moderat optimisme, «hem de ser inflexibles a les pressions. No hem de ser nosaltres els que haguem de cedir, abaratint preus». Un missatge ben clar de Matas a tot el sector hoteler de les Balears.

El Govern presentà ahir a Madrid les dades del turisme a les illes en el 2003. Tot i la crisi, l'arribada de turistes per via aèria i marítima va ser un 6,6% superior a la del 2002, mentre que l'ocupació hotelera tan sols incrementà un 0,2%. En total, Balears rebé 10.263.220 viatgers, amb una taxa d'ocupació del 72,4%.

Pel 2004, Matas no volgué aventurar cap dada. Entre altres coses, perquè «la temporada d'estiu és una incògnita i el comportament del client imprevisible». Per tant, si la comercialització anticipada permetia fa uns anys preveure el comportament dels diferents mercats, enguany «tot es concretarà a darrera hora», digué el president del Govern.

Atès que la major preocupació és l'estacionalització del sector, el Govern presentà ahir les línies estratègiques que en matèria de turisme ha previst per aquest any. La primera de totes és la potenciació de les polítiques de diversificació. En aquest sentit, la creació de rutes cicloturístiques, el patrocini de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, l'organització de l'Open de Golf «Turespaña Mallorca Classic» i l'Olimpíada d'Escacs 2004 són algunes de les accions i esdeveniments que es té previst realitzar.

A més, es potenciarà al màxim l'atractiu cultural de les illes -Costa Nord i Museu d'Es Baluard- i, a més, es reforçarà la imatge de les Balears com a destinació «amb un entorn natural inmillorable». El Govern centrarà també els esforços en la promoció de les illes com a destinació de turisme alternatiu, amb especial esment als esports de la nàutica, el golf i el senderisme. Només els ports esportius balears ingressaren en el 335 milions d'euros en el 2003, amb un 25% d'usuaris estrangers.

L'acte comptà amb la presència del conseller de turisme, Joan Flaquer i dels presidents dels consells de Menorca i d'Evissa, Joana Barceló i Pere Palau. Barceló digué que «les conjuntures internacionals poden ser preocupants, però hem de treballar conjuntament perquè les infraestructures s'ajustin als paràmetres de qualitat».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris