nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

El mal d'esquena suposa un cost de 294 milions per baixes laborals

La Fundació Kovacs engega una xarxa per investigar aquestes malalties

Els mals d'esquena, afecció crònica més freqüent entre la població balear segons revela l'Enquesta de Salut, suposen un cost de 294 milions d'euros anuals a les Illes a causa de les baixes laborals. Així ho explicà el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Lluís Ramis de Ayreflor, durant la presentació de la Xarxa Balear d'Investigadors de Malalties d'Esquena (Rebide) que impulsa la Fundació Kovacs.

El president de la Fundació Kovacs, Francisco Manuel Kovacs va ser l'encarregat de donar a conèixer aquest projecte, que reuneix més de 50 investigadors de les Balears i que té per objectiu aprofundir en el coneixement relatiu als dolors d'esquena, per tal de millorar «constantment l'eficàcia, la seguretat, l'efectivitat i l'eficiència de la pràctica clínica».

El doctor Kovacs especificà que Rebide té interès prioritari en els projectes d'investigació amb repercussió pràctica a curt o mitjà termini. Així mateix, Kovacs destacà com a característiques principals de l'entitat «l'ús eficient dels recursos disponibles, ja que les investigacions insuficientment rigoroses deparen resultats que no poden ser aplicables, a causa de la seva escassa fiabilitat».

L'èxit del grup d'investigadors ja s'ha fet palès, fins i tot, abans de la seva presentació, ja que aquest acte coincideix amb la presentació a la revista Spine, principal publicació científica del món pel que fa als problemes d'esquena, d'un estudi titulat «Correlació entre el dolor, la incapacitat i la qualitat de vida en pacients amb lumbàlgia».

Aquest estudi demostra que la falta d'activitat i de la qualitat de vida dels pacients amb mal d'esquena es veuen més afectades per la durada del mal que per la seva intensitat, fet que provoca que «a partir del dia 14 de dolor es fan necessàries estratègies actives de tractament».

Precisament, aquest descobriment suposa una repercussió pràctica immediata, ja que «reforça la importància d'adoptar mesures per millorar el mal i el grau d'incapacitat de manera precoç, evitant així que es cronifiqui». Actualment, el mal d'esquena té una prevalença vital del 70 per cent i una puntual situada entre el 17 i el 32 per cent de la població total de les Illes Balears.

Segons la consellera de Salut i Consum, Aina Castillo, destacà que aquestes investigacions duites a terme per Rebide tenen una repercussió directa dins el sistema sanitari i per tant una major efectivitat dels recursos.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris