cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

El mercat turístic espanyol va créixer més d'un 18% a les Balears en el 2003

El conseller de Turisme, Joan Flaquer, pronosticà un any «raonablement bo»

103636

Matas i Flaquer a l'estand de Balears.

Joan Carles Palos. Enviat especial a Madrid.
Les primeres dades oficials del Govern de les Balears a la fira turística de Madrid, Fitur, confirmen la consolidació del mercat turístic espanyol a les Illes. Així, en el 2003, el turisme estatal que reberen les illes assolí la xifra de 2.114.281 de visitants, el que significà un increment del 18'3% respecte de l'any anterior.

Per illes, l'increment més important es registrà a Eivissa i Formentera, amb un 22'4% més que en el 2002 i un total de 386.112 visitants. El nombre de turistes espanyols arribats a Menorca en el 2003 fou de 278.423, fet que significà un augment del 21'6% respecte a l'any passat. Finalment, Mallorca acollí la major quantitat de visitants espanyols, 1.449.746, tot i que l'increment fou menor que a la resta de l'arxipèlag, un 19'7%.

Xifres importants que proven l'eficàcia d'un mercat que va saber respondre en un any de recessió a la majoria de mercats internacionals. Així, l'espanyol es consolidà l'any passat com el tercer mercat turístic de les Balears, per darrere de l'alemany i el britànic, amb un 16% del total de turistes arribats a les Illes.

El conseller de Turisme, Joan Flaquer, valorà positivament les xifres i pronosticà per enguany una temporada «raonablement bona». Flaquer no volgué avançar previsions sobre un prossible increment del 10% del mercat espanyol per enguany, entre altres coses, «perquè, tot i que la situació econòmica a l'Estat és bona, es tracta d'un mercat molt estacionari i que reserva amb un o tres mesos d'antelació».

El responsable autonòmic féu un advertiment seriós als hotelers en dir que «s'han de controlar els ànims i no davallar tarifes. El preu és fonamental, els visitants han de venir acompanyats de rendibilitat».

L'advertiment va ser contestat pel president de la patronal hotelera de Mallorca. Pere Cañellas digué que «és evident que hi ha una certa crisi, el turista cerca preus més baixos, ofertes i, sobretot, demana el tot inclòs». A tot això, Cañellas afegí que «ja no anam a cercar xifres per no haver de tallar-nos les venes».

I és que el sector hoteler observa amb moderat optimisme l'evolució de la temporada. Les reserves s'endarrereixen de cada vegada més a tots els mercats emissors. En els darrers deu anys, el mercat espanyol a les Balears ha augmentat un 79 per cent. Aquesta és, per tant, la «tercera via» que interessa a Govern i sector.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris