cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Tots els partits de Balears coincideixen a reconèixer l'«error» de Carod-Rovira

PSM, EU i Els Verds diuen que la reunió amb ETA no afecta la coalició progressista

71804

Carod Rovira, acompanyat per Antoni Mir i l'historiador, Gaspar Valero, visità Palma amb la seva dona ara fa uns mesos.

Totes les forces polítiques parlamentàries de les Balears coincidiren a denunciar l'«error polític» comès pel fins ahir conseller en cap de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, qui fa 15 dies va mantenir reunions amb la cúpula d'ETA. Mentre el PP va demanar a PSM, Esquerra Unida i Els Verds que no vagin en coalició amb ERC a les properes generals, aquestes forces es van ratificar en l'acord i van denunciar el «linxament polític» que ha rebut el líder republicà.

La candidata del PP balear al Congrés, Maria Salom, reclamà als socis d'ERC a les generals que trenquin la coalició progressista -opció que l'esquerra rebutjà- i considerà «gravíssim» que Carod-Rovira hagués mantingut contactes amb ETA. La decisió del president català, Pasqual Maragall, de fer dimitir ahir el líder republicà com a conseller en cap tampoc no va satisfer les exigències de Salom, qui demanà als socialistes que trenquin el pacte de Govern català.

El candidat del PSIB al Congrés, Francesc Antich, va considerar «inoportú» que el PP «faci partidisme en un tema que necessita serenitat» i recordà que l'Ajuntament d'Inca, governat pel president del Parlament, Pere Rotger (PP), aprovà l'any 2002 una moció en favor del diàleg amb ETA. El cap de llista va reconèixer que l'actuació de Carod-Rovira havia estat un «gravíssim error» en una «matèria d'Estat» i va admetre que tindrà efectes negatius «per als progressistes i per al PSOE», encara per determinar.

Antich va assegurar que compartia l'exigència del secretari general del PSOE, José Luís Rodríguez Zapatero, que el conseller en cap cessàs del seu càrrec, tal i com ahir va fer el president català, Pasqual Maragall. El secretari del PSM, Mateu Morro, va rebutjar la «tremenda violència del PP en el seu atac al Govern català i a Carod-Rovira». El nacionalista deixà clar que la situació no afectarà la coalició dels Progressistes per les Illes Balears, integrada pel PSM, Esquerra Unida, Els Verds i ERC, que demanarà «el vot útil per fer front a les polítiques antidemocràtiques del PP». Morro coincidí en l'aposta pel diàleg del fins ara conseller en cap, però reconegué que aquest va cometre «errors».

La diputada d'EU-EV, Margalida Rosselló, també considerà «desafortunada» l'actuació de Carod i va aventurar que el PP «aprofitarà políticament» la situació. L'ecologista va apuntar que «no participarem en el linxament polític» del republicà perquè «s'ha mogut amb l'objectiu de cercar la pau», i recordà que la coalició progressista també la defensa en el programa.

Finalment, el candidat d'Unió Mallorquina a les generals, Josep Lliteres, explicà que «qualsevol via per al diàleg és bona» però apuntà que Carod-Rovira «no ha utilitzat ni els mitjans ni el moment oportú». El cap de llista avança que UM mantindrà el mateix posicionament que amb el Pla Ibarretxe: «Carod és un dirigent d'un altre país i, per tant, el tema no ens afecta de forma directa».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris