cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

Els escriptors en català renuncien a la subvenció anual del Govern

No volen rebre doblers de qui «agredeix la nostra llengua i cultura»


L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana a les Illes Balears ha decidit renunciar a les subvencions que es reben per part de la Conselleria de Cultura del Govern balear en protesta per la política lingüística i cultural de Matas. La decisió es va prendre en una reunió de la junta directiva dissabte passat. Els escriptors rebien cada any, en virtut d'un conveni, un total de 3.600 euros de la Conselleria de Cultura, que es destinaven a pagar actes a les diferents illes i la vinguda d'escriptors de fora per participar en taules rodones, debats i conferències.

La presidenta dels escriptors a l'Arxipèlag, Antònia Vicens, va explicar a Diari de Balears que «a nosaltres no ens semblaria gens honest rebre subvencions d'aquelles persones que fan una agressió constant a la nostra llengua i cultura. És una qüestió de coherència, no rebre doblers de les persones que estan fent un genocidi amb la nostra llengua».

La presidenta dels escriptors també va assegurar que les activitats es continuaran fent. «No sabem com podrem fer-ho, però cercarem altres recursos per continuar fent les nostres activitats. El que no volem és rebre subvencions d'aquesta Conselleria de Cultura».

La decisió de la secció local de l'Associació d'Escriptors ha estat comunicada a la junta directiva de l'entitat, amb seu a Barcelona, «que estan molt preocupats per la situació». La resolució es va prendre en una reunió d'urgència «perquè no es podia esperar la reunió de tota la junta, que es fa cada tres mesos a Barcelona i perquè és una política cultural que afecta de manera directa les Illes Balears».

En la mateixa reunió es va decidir donar suport explícit al manifest fet públic pel departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears. «També volem donar suport a tots els professors de català i als examinadors de català que varen protestar en contra de la política de l'Executiu Matas».

En aquesta declaració, l'Associació d'Escriptors no està sola. El centre català del Pen Club ha fet costat explícit al manifest i s'ha declarat en contra de la políica de Matas. El vicepresident de l'entitat, el menorquí Ponç Pons, va comunicar de manera oficial dissabte a l'Associació d'Escriptors que ells també secundarien el manifest.

La presidenta Vicens va explicar així mateix que «no entenem per què determinades persones del Partit Popular que diuen que estimen la nostra llengua i la nostra cultura, i que a més a més cobren per fer-ho, són tan obedients a les directrius del Partit Popular i submisos i no s'hi enfronten. També ens demanam què deuen estar pensant els electors i votants del Partit Popular, perquè estam segurs que entre els seus votants hi ha persones que estimen la nostra terra i la seva cultura. No ho entenem. Sembla com si la gent del Partit Popular estigués mancada de memòria de tot tipus, cultural i històrica, com si no haguessin viscut la història d'aquesta terra. És un fet sobre el qual tots hauríem de fer una reflexió», conclogué.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris