nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

«El reuma no existeix, només les malalties de tipus reumàtic»

Aquest mal està envoltat de nombrosos mites, segons el doctor Fiter

No és d'estranyar que molts de nosaltres sentim, en moltes ocasions, comentaris de gent més o menys propera que es lamenta: «Tinc reuma». Doncs el reuma com a tal no existeix, només existeixen les malalties reumàtiques. Així ho explicà el doctor Jordi Fiter, metge reumatòleg de l'hospital de Son Dureta, qui assegura que aquest és només un dels mites entorn d'aquestes malalties.

De fet, fer servir el concepte «reuma» per designar el mal localitzat a les articulacions prové de l'antiga Grècia, «quan es pensava que la gent que tenia dolor a les articulacions era perquè tenien dins un líquid que fluïa», assenyalà Fiter.

El temps ha passat, però encara hi ha molts tòpics sobre les més de cent malalties reumàtiques diferents, com ara les famoses expressions «ha de canviar el temps» o «la humitat és dolenta per als ossos».

De fet, segons explica aquest expert de l'hospital de Son Dureta, un estudi duit a terme per la Societat Espanyola de Rumatologia, l'informe Epister, mostrava que els països de clima més humit no presentaven una major incidència d'aquestes malalties.

L'única vinculació climatològica existent segons aquest metge és que amb el fred hi ha més sensació de dolor, que millora amb la calor.

Però és tanta la diversitat de malalties com la diversitat de símptomes. Algunes són l'artritis, l'artritis reumatoide o la gota, per exemple.

Possiblement una de les més conegudes per la seva freqüència és l'artrosi o l'artritis reumatoide, que per la seva gravetat pot fins i tot acabar en mort.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris