cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Els examinadors de català volen «el cap» del conseller d'Educació

Insten els ajudants d'aula a plantar el Govern en les proves de demà


Més d'un centenar d'examinadors i correctors col·laboradors de la Junta Avaluadora de Català (JAC) exigiren ahir vespre en assemblea «el cap» del conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, i del seu director general de Política Lingüística, Miquel Melià. El col·lectiu no accepta la decisió de l'Executiu d'equiparar els coneixements dels alumnes que acabin quart d'ESO amb els del nivell C (mitjà) de la JAC.

Els filòlegs prengueren aquesta decisió després que l'Executiu hagi prescindit de la major part d'ells per organitzar i per corregir els exàmens de la JAC durant aquest mes. El Govern va respondre d'aquesta manera a l'aprovat general que diumenge donaren de manera inicial els examinadors i els correctors que col·laboraren en la realització de les proves a Palma.

El col·lectiu troba «imprescindibles» aquestes dimissions per poder iniciar amb l'Executiu un diàleg que «fins ara no ha existit». D'altra banda, els filòlegs han recollit 50 adhesions més, que s'afegeixen a gairebé 120 de ja recollides en el manifest inicial publicat dilluns per Diari de Balears.

Al marge del manifest, els col·laboradors de la JAC acordaren ahir el contingut d'un comunicat en el qual denuncien «l'anunci irresponsable de les mesures tendents a accelerar el procés de substitució de la llengua catalana» i «l'actitud de prepotència i de menyspreu envers els professionals que haurien d'haver estat consultats». A més, qualifica la decisió de prescindir-ne «d'irresponsable, vergonyant i inacceptable».

Quant a les pròximes proves de català, el Govern ha convocat per demà 2.590 aspirants al certificat B (elemental) i E (específic). Perquè els exàmens es puguin realitzar amb certa normalitat, l'Executiu ha de disposar almanco de la col·laboració d'ajudants d'aula que orientin els qui s'examinen i llegeixin el text de la comprensió oral.

Precisament l'assemblea d'ahir, a la qual també acudiren alguns ajudants d'aula, va convidar aquest col·lectiu indispensable per a la realització de les proves a no participar-hi demà. Així mateix, els correctors i els examinadors dels quals ha prescindit l'Executiu acordaren acudir demà a les proves per informar els més de 2.500 aspirants al certificat B i E de les mesures anunciades pel Govern i que, segons el col·lectiu, suposen «un greuge» per a les persones que s'esforcen a obtenir el certificat de la JAC. Aquesta acció no obstaculitzarà la realització de les proves, segons varen explicar uns portaveus provisionals dels filòlegs, i «si hi ha caos, que n'hi haurà durant les proves, no ens en sentirem responsables».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris