cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
21°

El Consell restaura el molí de Raixa per donar-li un ús turístic

La finalització de les obres de reforma es preveu en cinc mesos


El Consell repara el molí de Raixa per trobar-li una sortida com a atractiu turístic. A més, se li donarà una finalitat productiva, perquè també s'utilitzarà per moldre gra i fer-hi farina. Es tracta d'un molí d'aigua fariner que va ser construït a final del segle XVIII. Segons Miquel Borràs i Llabrés, conseller de Medi Ambient i Natura, «l'obra tendrà una durada prevista de cinc mesos».

El pressupost estimat és de 104.599 euros, que es reparteixen entre la mà d'obra ( 90.705 euros) i els materials d'obra (13.894 euros). I el projecte és divideix en dos apartats. Un és la restauració de l'edifici i de les canals d'aigua del molí; i l'altra part, de recuperar la seva maquinària, que es farà al taller de restauració del Consell.

Quant als mecanismes interns de la part inferior, es desmuntaran i es repararan les puntes de la roda horitzontal. A més a més, es construirà l'alçador i la paleta que connecta la roda amb la part de dalt. I pel que fa a l'estructura superior, s'adquiriran les dues moles (pedres de gran volum) necessàries per al seu funcionament.

Referent a la canalització de l'aigua, es netejarà i s'impermeabilitzarà la síquia superior, que condueix i connecta l'aigua des del safareig fins al cup del molí. I la síquia de sortida de l'aigua es buidarà d'enderrocs per permetre la conducció de l'aigua des de la sortida del carcabà fins a la balatrusta. Aquesta obra constarà de tres parts.

La primera, aproximadament d'un metre de longitud, consisteix a deixar la síquia a cel obert i coberta amb una reixa perquè els visitants puguin observar el recorregut de l'aigua. La segona té uns 11 metres i suposa la reconstrucció de la síquia originària coberta de lloses. I l'última, de devers 40 metres, s'hi col·locaran tubs per evitar-ne el deteriorament causat per les arrels de la vegetació existent.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris