nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Les Balears es consoliden en nombre de donacions i se situen en 32 persones el 2003

L'any passat es varen extreure a les Illes més de 100 òrgans

Les Illes Balears es consolidaren al llarg del 2003 quant al nombre de donants d'òrgans, amb un total de 32 persones. El 97% d'aquests donants foren multiorgànics. És a dir, que feren donació de tots els seus òrgans. Es tractà de persones amb diagnòstic de mort cerebral.

Així ho explicà ahir el director general d'Avaluació i Acreditació de la Conselleria de Salut de les Illes Balears, Jaume Orfila, per anunciar que les Balears se situen en 33'8 trasplantaments per milió, només una dècima per sota del nivell obtingut en el conjunt de l'Estat.

Orfila aclarí que la majoria de donants potencials sol ser gent que pateix d'alguna malaltia cerebrovascular, seguit dels ciutadans amb traumatismes craneoencefàlics com a conseqüència d'accidents de circulació o per altres causes.

El director general volgué tombar el mite segons el qual la majoria de donants són joves i especificà que el perfil majoritari és una persona adulta, d'una mitjana de 50 anys d'edat i que ha mort a causa d'una hemorràgia cerebral. De fet, el 2003 hi va haver donants d'edats compreses entre 4 i 78 anys.

Els 105 òrgans que s'extragueren a les Balears durant el 2003 foren 31 fetges, tres cors, quatre pulmons, tres pàncrees i 64 ronyons, dels quals 36 es trasplantaren a Son Dureta i la resta en altres comunitats autònomes.

Els destinataris de la resta d'òrgans foren pacients en hospitals de fora de les Illes Balears, ja que ara com ara a la nostra comunitat només es trasplanten ronyons. En qualsevol cas, Orfila expressà el seu desig que aviat es puguin dur a terme trasplantaments hepàtics, perquè actualment en les extraccions d'aquest òrgan ja hi participa un cirurgià de Son Dureta.

Per la seva banda, el coordinador autonòmic de trasplantaments, Antoni Gayà, anuncià que al llarg del 2003 se n'efectuaren 37 de medul·la òssia, 176 donacions de teixit osteotendinós; s'obtingueren 45 còrnies, quatre vàlvules cardíaques i dues membranes amniòtiques per a cirurgia ocular.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris