cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

El visat d'habitatges caigué un 29% el 2003 per la moratòria del CIM

També ha afectat l'estancament econòmic global a les Balears

La moratòria urbanística a Mallorca i l'estancament econòmic global a Balears ha propiciat que durant l'any passat es visassin a l'Arxipèlag un total de 7.387 projectes de nous habitatges, un 29 per cent menys que el 2002, percentatge de caiguda similar al registrat el 2002 (25'74 per cent), segons dades provisionals del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears (COAIB).

L'entitat indica que la reducció de l'activitat constructora ha estat menor a la dels projectes visats, ja que la norma cautelar no afectà els edificis unifamiliars i també a causa de l'increment de la rehabilitació i obra pública.

Malgrat això, l'Associació de Constructors de Balears ha xifrat en un 20 per cent la caiguda de facturació mitjana entre les seves 800 empreses associades, segons una estimació provisional, mentre que els promotors no s'han vist afectats en el mateixos termes perquè estan subjectes a un cicle econòmic més llarg. Les promocions immobiliàries tenen una «vida mitjana» de tres anys.

El president de l'Associació de Promotors, Gabriel Oliver, afirmà que els empresaris esgotaren l'any passat l'«estoc» de llicències concedides anteriorment a l'entrada en vigor de les normes cautelars, per la qual cosa la «crisi real» s'ha produït durant aquest any, en cas de no aixecar-se la moratòria.

Les patronals del sector afirmen que l'aixecament de la moratòria a Mallorca i l'aprovació de les insubordinacions territorials generarà «una tranquil·litat jurídica absoluta», encara que adverteixen que la recuperació de l'activitat no es produirà fins d'aquí a un any.

S'ha de recordar que el Producte Interior Brut sectorial de la construcció registrà el 2003 una taxa negativa del 0'3 per cent, segons la Cambra de Comerç; d'un 0'2 per cent segons la Caeb i augmentà un 1'6 per cent segons el Govern.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris