nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
14°

La coalició progressista portarà al seu programa aturar les autopistes

Demanen infraestructures suficients, proporcionades i respectuoses

J. TORRES. Palma.
La coalició progressista -formada pel PSM-EN, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana- exposa en el seu programa per a les generals la necessitat que l'Estat aturi les seves inversions a les Balears en noves autopistes i en ampliació dels aeroports. El quadripartit proposa, en canvi, que es doti les Illes amb «infraestructures i equipaments suficients, proporcionats i respectuosos».

Si obtenen representació, les fornacions nacionalistes, progressistes i ecologistes de les Balears demanaran la paralització dels projectes d'autopistes i de noves instal·lacions aeroportuàries previstes. També aposten pel transport públic i ferroviari, sense que vagi en detriment de la millora de carreteres existents.

En l'apartat mediambiental, la coalició també defensa recuperar la fiscalitat ecològica, que el Pacte impulsà durant la legislatura passada amb l'ecotaxa.

A més de l'eix mediambiental, els «Progressistes per les Illes Balears» inclouen propostes per millorar l'autogovern, els drets dels ciutadans i la democràcia. En el primer camp, es reclama una articulació nova de l'Estat, a través d'una reforma constitucional que defensi la «pluralitat nacional», aprofundeixi en la descentralització i reconegui «el dret d'autodeterminació dels pobles que el formen».

A més de la millora de l'autogovern i del model de finançament, es fixa la necessitat d'estrènyer vincles entre els territoris integrants dels «Països Catalans». La solidaritat amb els pobles menys desenvolupats i l'exigència de radicalitat democràtica i de transparència en l'actuació política -«mans netes»- ocupen espais destacats en la proposta electoral.

En l'apartat de defensa dels drets dels ciutadans, el PSM, EU, EV i ERC demanen que es garanteixin les llibertats personals i els drets socials amb serveis públics de qualitat. Així, les quatre forces exigeixen que es garanteixin pensions i rendes mínimes i introdueixen les propostes de «Pobresa zero», donades a conèixer pel president brasiler Lula da Silva.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris