nubes rotas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
21°

Les Balears són la comunitat que menys aigua consumeix per habitant i dia

L'Institut Nacional d'Estadística reitera que té els preus més elevats de l'Estat

101576

Les dessaladores encareixen el producte, segons ha reconegut el mateix Executiu, que n'impulsa la construcció de noves.

Les Illes Balears són, juntament amb Galícia, la comunitat autònoma amb un menor consum d'aigua per habitant i dia, segons les darreres dades fetes públiques per l'Institut Nacional Estadística (INE). Els 124 litres diaris de consum mitjà per habitant queden en 41 per sota de la mitjana que l'INE calcula per a l'Estat espanyol. Així i tot, per al període estudiat (2000-2001) les Balears en reduïren el consum dos punts més que el conjunt estatal, com es pot observar en el gràfic adjunt.

No obstant això, el mateix estudi reitera una dada ja coneguda: l'Arxipèlag, amb un preu d'1,45 euros per metre cúbic, té un dels preus de l'aigua més cars a Espanya, tan sols és superat per les Illes Canàries, on el cost del metre cúbic és d'1,66 euros. El preu mitjà al conjunt de l'Estat per al període estudiat era de 0,77 euros.

Del volum total d'aigua controlada i distribuïda a les Illes Balears, 65.706.000 litres cúbics, el 58% (38.115.000 metres cúbics) es destina al consum de les llars, mentre que el 37'64% (24.737 metres cúbics) és per a l'ús dels diversos sectors productius. A pesar de l'elevat cost que té l'aigua a les Illes Balears i del reduït consum en comparació amb altres territoris, el conseller de Medi Ambient, Jaume Font, ha anunciat que el preu augmentarà a causa de la dessalació».

I és que la Comunitat Autònoma no té encara resolt el problema de l'abastiment hidrològic i el Govern del Partit Popular ha optat per la construcció de dessaladores a Alcúdia, Ciutadella, Santa Eulàlia i Andratx. Font ha defensat la infraestructura perquè, «en el cas concret d'Alcúdia, ens permet prescindir d'una aigua que pot salvar l'ecosistema de s'Albufera i detenir la intrusió marina als horts de Muro».

El Govern del Pacte de Progrés desestimà la construcció de més dessaladores, entre d'altres raons perquè dels 48 milions de metres cúbics d'aigua dessalada que actualment es poden produir, tan sols se'n generen 30 milions en anys secs. Així, per exemple, la dessaladora de Palma estigué aturada 199 dies durant l'any 2002, la qual cosa provocà un encariment de l'aigua produïda respecte de l'any anterior, en què la demanda fou més elevada. En el cas d'Alcúdia, l'Executiu de l'esquerra apostà per la construcció d'un viaducte que connectaria la zona nord amb la dessaladora de Palma, sa Costera i diversos pous.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris