cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Son Espases Vell o la finca de la discòrdia

Els plans urbanístics entorn del projecte de l'hospital nou provoquen la primera polèmica de l'era Cirer

El nom de Son Espases Vell té l'aire d'incorporar-se a la memòria col·lectiva d'aquesta terra, i ho farà sota l'ombra de la polèmica, una més de les suscitades per l'eterna contraposició d'interessos públics i privats.

Quan el 26 de novembre del 2003 la batlessa Catalina Cirer anunciava, amb el president Matas, que el futur hospital de referència s'ubicaria en aquests terenys no s'imaginava que la decisió acabaria derivant en el primer gran tràngol del seu «regnat» a Palma.

El primer episodi d'un serial que ara sembla interminable el va firmar el tinent de batle d'Urbanisme, Rodrigo de Santos, quan informà del preu que l'Ajuntament pagaria per adquirir Son Espases Vell: 7,2 milions d'euros per poc més de 200.000 m2 -que després es convertiren en 248.000 m2-, a 27 euros el m2. A més, l'operació en deixava fora el solar de Son Cabrer, el més ben situat pel seu accés directe a la carretera de Valldemossa.

A partir d'aquí la bateria d'acusacions, insinuacions, denúncies i sospites han omplert cada dia els mitjans de comunicació, convertint-se en un dels temes favorits de l'opinió pública. Aviat transcendí que el preu dels solars triplicava allò que s'està pagant per altres finques rústiques de característiques semblants.

La justificació de De santos era que el preu demanat pels propietaris de Son Espases l'havien valorat com a «just» els funcionaris municipals, i que no s'havia optat per l'expropiació a fi d'agilitar els tràmits per construir l'hospital.

El segon episodi el protagonitzen els veïns del Secar de la Real. Un canvi sobtat en el Pla territorial de Mallorca traslladà un urbanitzable des d'Alcúdia a aquesta barri palmesà, limítrof amb Son Espases. A partir d'aquí els residents consideren que l'entorn rural de la zona es veu amenaçat per futures urbanitzacions i per la possibilitat, anunciada de manera precipitada per De Santos, d'ubicar un polígon sanitari a Son Espases. Aquest inclouria l'hospital, un institut de medicina legal i un centre de salut, entre altres equipaments.

El ple del 23 de desembre es recordarà com un dels més tensos dels darrers anys. Una trentena de veïns de la Real hi acusen el PP d'incomplir el programa electoral i de voler depredar el barri. De Santos reacciona i decideix començar a fer marxa enrere. Per la seva banda, Cirer presenta davant el jutge les actes d'aquella sessió perquè valori si Eberhard Grosske i Pere Muñoz han comès cap delicte de calúmnies, per la insinuació que De Santos havia prevaricat.

El tercer flanc de «l'escàndol» du gravats els noms de Bartomeu Cursach i de Joan Bartomeu Seguí. Tots dos fan efectiva una opció de compra sobre la finca de Son Cabrer 10 dies abans que Cort i el Govern anunciïn la ubicació del nou Son Dureta. La seva intenció és contruir un geriàtric. Seguí és fill del funcionari que recomanà Son Espases per aixecar el centre sanitari. Els partits d'esquerra han demanat comissions municipals i parlamentàries que investiguin el «cas».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris