nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

El fiscal demana 275 milions d'E a un clan de Son Banya per blanqueig

El grup creà dues societats amb les quals compraren desenes de finques, cases i vehicles

P.M./J.F.M.Palma.
Una multa de 275 milions d'euros (gairebé 50 mil milions de pessetes) i 169 anys de presó demana el fiscal per a un clan de Son Banya acusat de blanquejar doblers procedents del narcotràfic.

L'acusació fiscal es formula arran de la primera investigació d'aquest tipus duita a terme a Espanya, a càrrec del Grup de Delinqüència Econòmica de l'Udyco de Palma. Les indagacions se centraren a desgranar les inversions econòmiques d'un clan de narcotraficants resident a Son Banya i que de vegades feia servir testaferros.

Les inversions dels guanys per tràfic de drogues eren en finques en sòl urbà, parcel·les rústiques, creacions de societats i compres de vehicles i altres efectes de gran valor.

El clan investigat és el conegut com el de la Paca, Francisca Cortés, una dona amb residència a Son Banya i que ja té tres condemnes. Segons l'escrit d'acusació del fiscal, la Paca, amb 26 acusats més, «organitzà un sistema per dissimular i per camuflar, mitjançant l'adquisició de propietats immobiliàries, vehicles i béns immobles, l'origen il·lícit dels doblers que tant ella com altres acusats havien obtingut a través del narcotràfic».

El fiscal afegeix que «amb la finalitat esmentada Francisca Cortés coordinà la resta dels acusats, molts d'ells familiars o persones pròximes al seu entorn familiar, i requerí els serveis i la cooperació d'altres acusats de fora de la seva família per a la feina d'ocultació dels béns».

Així, per exemple, en l'escrit del fiscal es detallen les compres de desenes de finques i d'immobles en zona urbana (la immensa majoria a Palma), de parcel·les rústiques (a Palma i a Llucmajor), de nombrosos vehicles i la creació de dues societats: Promociones y Contratas Levante Mallorquín SL, i la Sociedad Inmobiliaria Remo Balear SL, amb les quals es dugueren a terme compres i vendes de diversos béns.

Els béns que en el seu moment foren detectats pel Grup de Delinqüència Econòmica i després embargats per ordre judicial tenien un valor de més de 826 milions de pessetes (4.969.590 euros).

El fiscal troba que els fets descrits són constitutius d'un delicte continuat de blanqueig de béns i capital procedents del tràfic il·legal de drogues, i de quatre delictes contra la Hisenda Pública. Per tant sol·licita un total de 169 anys de presó repartits entre els 27 processats, i multes que sumen més de 275 milions d'euros.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris