algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

El Dimoni no pot amb l'encís de la Dama

Els veïns i veïnes del poble no faltaren a la seva cita amb les danses dels Cossiers per Sant Honorat

J.M.SASTRE.Algaida
Algaida es va alçar un any més amb els Cossiers i centenars de veïns s'agruparen en els exteriors de l'església per celebrar les festes de Sant Honorat contemplant les danses ancestrals dels dansaires.

També quedà demostrat que les danses dels Cossiers, el Dimoni i la Dama es viuen de manera molt diferent segons les edats. Així, entre els majors els Cossiers estan molt arrelats com un dels elements més importants de la cultura popular del municipi i els senten com un signe d'identitat, l'objectiu dels algaidins més joves -comptant alguna excepció és un altre ben distint: el Dimoni. Mitja hora abans de l'aparició de l'encarnació del Mal, els nins i nines d'Algaida rondaven per davant l'església repetint la frase «ja ve, ja ve i vigilant els múltiples carrers pels quals podia arribar el temut Dimoni. Fins que aquest va comparèixer i començà a patir les burles dels joves, l'objectiu dels quals era tocar la campaneta que el Dimoni duia a manera de cova.

Així, els Cossiers i la Dama ballaven «l'Oferta» a l'interior d'un estibat temple on se celebrà la missa de la festa de Sant Honorat. La missa fou presidida per Antoni Riutort i concelebrada per diversos capellans de la comarca del Pla.

La comitiva d'autoritats fou composta per la consellera de Presidència i Esports del Govern i veïna d'Algaida, Maria Rosa Puig; i els regidors de l'Ajuntament d'Algaida encapçalats per Antònia Ramis en representació del batle Jaume Jaume que no pogué anar a la festa per motius personals.

A la sortida de la missa el Dimoni començà la seva particular lluita per intentar aconseguir un cercle suficientment gran perquè els Cossiers poguessin dansar i els Xeremiers i Tamborinos fer sonar les músiques ancestrals.

Els Cossiers ballaren les seves tradicionals danses: Ses Bombes, Mestre Joan, Els Reis, s'Obriu-mos, Mergansó, Dansa Nova i Flor de Murta. Però el moment esperat, el més emocionat va ser quan el Bé venç el Mal, el moment en què el Dimoni cau rendit als peus de la Dama amb sa Titoieta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris