cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

La UIB registra una patent per prevenir els càncers de pell i de còlon i trastorns cardiovasculars

La novetat consisteix en una crema hidratant que mitjançant la seva absorció té un efecte protector

C.R. / E.P.Palma.
Un grup d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears, encapçalat pel doctor Fèlix Grases, ha registrat després de quinze anys de feina una patent que obre camins nous en la prevenció de trastorns cardiovasculars i determinats casos de càncer de pell i de còlon.

Aquesta patent consisteix en una crema hidratant que conté una substància anomenada fitat i la seva absorció permetrà la prevenció d'aquests tipus de càncer i trastorns cardiovasculars.

El fitat, present en el blat i en alguns productes com el «pa moreno» tan tradicional a Mallorca, té propietats antioxidants i la seva aplicació també és recomanable per disminuir la prevalença de la litiasi renal, procés a partir del qual es produeixen els càlculs renals.

En el cas del càncer de pell, el fitat hi actua com a antioxidant i impedeix la formació de radicals lliures. Respecte del càncer de còlon , el fitat administrat per via oral bastaria per assegurar una acció preventiva.

Així mateix, aquest estudi mostra que fins al 14% de la població balear pateix o ha patit de càlculs renals. L'índex ens situa quatre punts per sobre de la mitjana dels països industrialitzats.

Segons mostra aquest treball, aquesta xifra es podria prevenir amb una dieta equilibrada, sense excessos de carn i amb vegetals.

A més, la UIB anuncià que a partir d'enguany l'empresa multinacional alemanta Sarstedt comercialitzarà mundialment un kit que permetrà establir el nivell de risc de formació de càlculs renals, i en el qual ha participat l'equip d'investigadors de la Universitat Balear.

El kit permetrà els pacients realitzar un «autodiagnòstic» a través de l'anàlisi de la pròpia orina. Aquesta s'haurà d'introduir en uns tubs on es produirà una reacció diferent segons la composició de l'orina. Així, en resultarà un diagnòstic «instantani».

Aquest mateix grup d'investigació ha generat en els seus quinze anys de vida 230 publicacions, 7 patents, 7 premis i 17 tesis doctorals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris