algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

El Govern atorga la Medalla d'Or al Mèrit en el Treball a Pere A. Serra

Es reconeix la trajectòria del president-editor de Diari de Balears

El Consell de Ministres acordà ahir concedir la Medalla d'Or al Mèrit en el Treball al president-editor de Diari de Balears i d'Ultima Hora Pere A. Serra, per reconèixer d'aquesta manera la seva trajectòria personal i empresarial.

Pere A. Serra va néixer a Sóller el 1928. Es llicencià el 1951 en ciències de la informació a l'Ateneu de Barcelona. S'inicià com a periodista en el diari Baleares, del qual fou col·laborador fins el 1957.

Fundà l'editorial Atlante, a través de la qual promogué la publicació de novel·les, obres de teatre i llibres d'art i de poemes. Edità les primeres obres guardonades amb els premis Ciutat de Palma, a més d'alguns volums rellevants com la traducció al català de La familia de Pascual Duarte, de Camilo José Cela; la primera edició en castellà de Bearn, de Llorenç Villalonga; Anglada Camarasa, de Gabriel Fuster Mayans; i El vol de l'alosa, amb 21 dibuixos originals de Joan Miró.

Ha fundat les publicacions Mallorca Deportiva, Fiesta Deportiva, Holiday in Majorca i Mallorca Magazin i els diaris Majorca Daily Bulletin i Iberian Daily Sun. Ha estat director d'Ultima Hora (1974-83) i de Baleares (1984) i és editor del setmanari Sóller des de 1979. El 1996, promogué la transformació deBaleares en Diari de Balears, primer diari en català de les Illes. És autor de Brujas la bella, Brujas la muerta; Crònica d'un viatge als Països Baixos amb els Dansadors de la Vall d'Or, de Sóller; Miró i Mallorca, editat en sis idiomes; i Vinos y dioses. És col·leccionista d'art i ha promogut diverses mostres, com l'Exposició antològica de Joan Miró, a la Llonja (1978). Creà el 1985 el Grup Serra, del qual n'és president, i que engloba dues emissores de ràdio, dues de televisió i deu publicacions periòdiques, tres de les quals són diàries. És director editorial de la Gran Enciclopèdia de Mallorca.

Ha estat guardonat pel Govern espanyol amb la Placa d'Or del Mèrit Turístic, per l'Iberian Daily Sun. També amb el Premi de Premis Ciutat de Palma; la Placa d'Honor, dels Petits i Mitjans Empresaris de les Balears; el Siurell d'Honor per al millor mallorquí de l'any de 1969 de La Ultima Hora; el Bastó de Plata, del Círculo Mallorquín; l'Escut d'Or de l'Associació Espanyola de Professionals de Ràdio i TV; la Medalla d'Or de la Reial Federació Espanyola de Ciclisme i les del Cercle de Belles Arts i el Ministeri de Cultura d'Egipte.

És membre vitalici i patró de la Fundació Pilar i Joan Miró. Fou investit, el 1993, doctor honoris causa de Belles Arts per la Universitat de Dowling College, d'Oakdale, a Nova York. El 1996, la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi. El 1996 creà la Fundació d'Art Serra. El 1997 impulsà la constitució del Consorci del Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma. El mateix any fou nomenat membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià. El 1998 rebé la Medalla d'Or de la ciutat de Palma i també fou nomenat acadèmic de l'Academia de Bellas Artes de San Fernando.

El 1999 el Consell de Ministres li atorgà la Gran Creu d'Alfons X el Savi. El 19 d'agost del 2000 la ciutat de Sóller el declarà fill il·lustre. El Consell de Mallorca li concedí la Medalla d'Honor i Gratitud. El gener del 2002 li fou entregada la Creu del Mèrit Militar. El 29 de maig del 2002 el rei Joan Carles el nomenà membre del Patronat de la Fundació Camilo José Cela, i el desembre passat, president de la Fundació Jardí Botànic de Sóller. També va ser distingit pel president d'Alemanya, Johhannes Rau, amb la Creu del Mèrit Federal amb Llaç de la República Alemanya.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris